RETALLADES A LA SANITAT
Crònica 05/10/2011

Pagar perquè et curin a Urgències

L'Hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí ha cobrat a diversos malalts l'atenció a Urgències. En tots els casos han estat ferits en accidents de trànsit. El centre sanitari ho atribueix a un error.

Josep Ferrer
3 min
60 EUROS Xavier López mostra la factura que li van cobrar per ser atès de les ferides en un accident de quad, l'1 de juliol.

SANT JOAN DESPÍ.Factures d'entre 60 i 236,90 euros per ser atesos de les ferides patides en accidents de trànsit. Això és el que s'han trobat alguns usuaris del servei d'Urgències de l'Hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí des del juny. Tots els pacients, després de ser atesos, van haver de pagar de la seva butxaca les atencions mèdiques rebudes en el centre sanitari. L'hospital, gestionat pel Consorci Sanitari Integral (CSI), va admetre ahir a l'ARA que tot plegat ha estat "un error a causa d'un excés de zel" i limita l'afectació a només sis pacients. Un portaveu del CSI assegurava que s'ha trucat a tots els perjudicats "per retornar-los els diners, si és que no els han cobrat ja de la seva assegurança". Sobre el perquè d'aquest "excés de zel" tampoc hi ha cap explicació.

"Vaig pagar els diners que em demanaven perquè jo el que volia era que em curessin i anar-me'n cap a casa", explica Xavier López, un dels afectats. L'1 de juliol va patir un accident de quad a Sant Feliu de Llobregat. Una ambulància el va traslladar al Moisès Broggi perquè s'havia trencat el radi i li havien de suturar una ferida a la mà. El tracte dels professionals sanitaris va ser correcte, li van fer diverses radiografies i li van administrar anestèsia per suturar els punts. A l'hora d'abandonar el centre li van presentar una factura de 60 euros. "Em van dir que m'havia de posar en contacte amb la meva companyia d'assegurances perquè fossin ells els que m'abonessin els diners", explica López, que no entenia perquè li cobraven aquella quantitat, ja que "el que em van fer crec que valia força més que 60 euros".

Reemborsaments a posteriori

Quan va ser a casa va contactar amb la seva companyia d'assegurances, que li va reemborsar la quantitat pagada. Però la sorpresa no va acabar aquí. Fa tot just un parell de setmanes el van trucar del Broggi interessant-se per si li havien retornat els diners. En cap moment li van demanar disculpes ni li van dir que es tractava d'un error del centre.

És el mateix que li va passar a Georgina Mata, però ella va haver de pagar de la seva butxaca 236,90 euros després de caure de la seva moto a la B-23 entre Molins de Rei -on treballa- i Barcelona -on viu-. A causa de l'accident es va fracturar el canell, el cúbit i el radi. "Em van dir que la meva mútua privada ja m'ho cobria i que serien ells els que em tornarien els diners". Com que no portava diners en efectiu al damunt va haver de ser el seu pare qui va haver de pagar els serveis amb targeta de crèdit quan la noia va rebre l'alta mèdica. Però la seva mútua finalment no s'ha volgut fer càrrec de la despesa.

Sense disculpar-se

"Si arribo a saber que em cobrarien hagués dit a l'ambulància que em portessin a la clínica de la meva mútua", afirma. L'hospital s'ha adreçat a ella per demanar-li el número de compte bancari i fer-li la transferència, "però l'empipada i el mal tràngol passat ningú me'l treu, ni a mi ni a la meva família". Tampoc li han demanat disculpes ni li han dit que es tracta d'un error.

L'Antònia -no vol facilitar el seu cognom-, veïna de Barcelona amb segona residència a Vallirana, s'ho ha pres amb més filosofia. El 26 d'agost va caure amb la moto a Vallirana. Es va trencar el radi i va haver de pagar 60 euros per l'assistència rebuda. En el seu cas no ho ha reclamat a la seva assegurança. "Per sort la meva situació econòmica és benestant, però entenc que hi hagi persones a qui vagi molt malament", explica la usuària. També ha rebut fa poc la trucada de l'hospital dient-li que li retornaran els diners en els pròxims dies.

Tot i que el centre sanitari assegura que s'ha adonat de l'error en la facturació i que ja està fent les gestions necessàries per retornar els diners als pacients afectats, no es descarta que en els últims mesos es puguin haver produït altres casos similars als hospitals Dos de Maig i el de l'Hospitalet -l'antiga Creu Roja-, ja que també són gestionats pel mateix Consorci Sanitari Integral (CSI).

stats