ENSENYAMENT
Crònica 22/01/2012

El País Valencià surt al carrer en defensa de l'escola pública

Les retallades salarials i de personal i els impagaments als col·legis i instituts van treure ahir 70.000 manifestants a València i 40.000 a Alacant contra l'executiu d'Alberto Fabra.

Salva Almenar
2 min
Manifestació reivindicativa i festiva ahir pels carrers del centre de València en defensa de l'ensenyament públic.

VALÈNCIASota el lema "Més inversió, més qualitat, més valencià, més dignitat" i amb moltes pancartes amb la crida "No deixis que et retallin", la manifestació d'ahir a les dues capitals valencianes és la més massiva que ha hagut d'afrontar fins ara el govern de Fabra. La convocatòria es va fer per pressionar el govern perquè suprimeixi el decret que vol estalviar 122 milions en educació i perquè faci efectiu els pagaments que fins i tot han portat centres a veure com els tallaven la llum i com es quedaven sense calefacció.

Entre els milers d'assistents n'hi havia de totes les edats, representants de col·legis i instituts, d'associacions de pares i mares d'alumnes i veïnals, i dirigents de partits de l'oposició, com ara la coordinadora d'EUPV, Marga Sanz, i el portaveu de Compromís, Enric Morera.

La presidenta de FAPA i portaveu de la plataforma convocant, María José Navarro, va assegurar que la situació de l'educació pública és "insostenible", amb retallades de professorat, falta de dotació per a despeses ordinàries -llum, telèfon i calefacció- i un deute del govern de 60 milions.

Setmana de protestes

La cita d'ahir, que va tenir un fort suport ciutadà, és l'inici d'una setmana de protestes, ja que demà dilluns hi haurà mobilitzacions als centres amb samarretes negres, dimarts a la tarda es faran activitats culturals i sopars en els col·legis, i dijous concentracions al matí i una manifestació a la tarda, segons Miguel Ángel Vera, de la federació d'ensenyament de CCOO. Per Marc Candela, de l'STE-PV, l'objectiu és la retirada del decret llei "que retalla entre un 10%i un 20% el salari dels funcionaris per pagar les factures de la corrupció i el malbaratament".

La manifestació de València, convocada per la Plataforma en Defensa de l'Ensenyament Públic, va sortir a les sis de la tarda de la plaça de Sant Agustí. A part dels lemes oficials, també es van poder veure pancartes amb frases com "Torneu els diners, lladres del govern", "Menys corrupció i més educació" i "No és una crisi, és una estafa". Després de recórrer diversos carrers del centre, la protesta es va acabar a la plaça de la Verge: quan la capçalera hi arribava, la cua de la manifestació, una hora després de l'inici, encara no havia sortit del punt d'arrencada, un fenomen que es produeix en les manifestacions especialment multitudinàries.

El manifest final de la protesta denunciava "les contínues agressions que pateix l'escola pública". Segons el text, "l'únic culpable de la crisi" al País Valencià és el govern de la Generalitat Valenciana, "que ha dilapidat els impostos en una política econòmica desastrosa i ha llençat els diners en projectes ruïnosos, des de Terra Mítica fins a l'aeroport sense avions de Castelló". El manifest assegura que el govern vol "desmantellar" els serveis públics i fomentar un model d'escola privada i elitista per al qual han iniciat "una escalada de privatització sense precedents". La Plataforma demana a la consellera d'Educació, María José Catalá, que escolti "el clamor" perquè "inverteixi més, potenciï el valencià, treballi per la qualitat i dignifiqui l'educació pública".

stats