Crònica 15/04/2011

Pajín amenaça que intervindrà si l'informe de Ruiz no li agrada

La ministra de Sanitat demana un informe detallat de les retallades sanitàries del Govern després de criticar-les i amenaça d'"actuar" el mateix dia de les mobilitzacions dels treballadors públics.

Miquel Codolar
3 min
Explícita i contundent La ministra de Sanitat, Leire Pajín, abans d'amenaçar el Govern durant la Presentació del Baròmetre Sanitari del 2010, que és un informe per conèixer l'opinió dels ciutadans sobre el funcionament de la sanitat pública.

Madrid.Les últimes manifestacions dels metges i el personal sanitari en contra de la retallada del Govern tenen una infiltrada. Des de la seva visita a Catalunya la ministra de Sanitat, Leire Pajín, critica les polítiques que pretén fer el Govern en l'àmbit de la sanitat. Es tracta d'una competència transferida, però li és igual. Abans de les mobilitzacions de dimecres havia dit que si ella governés hauria mantingut l'impost de successions, que considera que permetria no haver de fer cap retallada en sanitat. El conseller Boi Ruiz va denunciar que aquelles protestes, que va tallar els accessos de Barcelona, havien superat els límits.

Lluny d'intentar acostar posicions per ajudar els sindicats i el Govern a negociar les retallades, va decidir atiar el foc. Per això va anunciar que havia contactat amb Ruiz per exigir-li que li faci arribar durant els pròxims dies informació detallada sobre la retallada sanitària. Va indicar que aquesta demanda és per poder garantir "la lleialtat institucional i el treball amb rigor". Tot i això ja va dir que hi està en contra, perquè considera que el Govern hauria d'imitar les polítiques de Zapatero, que, segons Pajín, "prefereix estalviar i millorar l'eficàcia enfront de les retallades".

I encara va anar més enllà. La ministra de Sanitat va amenaçar el Govern que quan tinguin l'informe a les seves mans, opinaran i actuaran en conseqüència, ja que considera que cal veure "què hi pot fer el ministeri de Sanitat". Va justificar aquest plantejament perquè va dir que la seva obligació és treballar amb rigor per l'equitat i l'estalvi per mantenir les prestacions i no donar passos enrere, especialment en sanitat i educació. Va fer aquestes declaracions durant la presentació de les dades del Baròmetre Sanitari del 2010, que evidencien la satisfacció dels catalans amb l'actual gestió sanitària. Així, el 40,4% dels catalans consideren que la gestió autonòmica és millor que l'estatal, un percentatge idèntic apunten que no hi hauria diferència entre les dues gestions i només un 3,7% creuen que l'Estat en solitari ho faria més bé.

Aquest estudi també exposa que la meitat dels ciutadans es queixen que el problema de les llargues llistes d'espera no ha millorat l'últim any i un de cada tres denuncia que no s'hagi adoptat cap mesura per millorar aquesta situació. Aquesta és una de les poques dades negatives del Baròmetre, que en general manté o millora l'opinió dels espanyols respecte a la sanitat.

Per les persones enquestades, els principals motius per escollir la xarxa pública de serveis sanitaris són els mitjans i la tecnologia dels centres, la capacitació dels professionals i la informació que reben sobre els seus problemes de salut. En canvi, els que prefereixen la sanitat privada destaquen la rapidesa amb què són atesos i la comoditat.

Aire al PSC

Les acusacions de la ministra de Sanitat a la conselleria de Salut donen aire al PSC en un moment en què el partit s'ha posat al davant de les protestes en contra de les retallades a la sanitat. L'aprovació d'ahir d'una moció del PSC al Parlament que insta el Govern que els serveis educatius, sanitaris i socials de Barcelona no es vegin afectats per les retallades va generar una espiral de retrets entre els candidats del PSC i CiU, en el marc de la precampanya de les municipals. L'alcalde, Jordi Hereu, es va atribuir el mèrit d'haver "blindat" Barcelona de les retallades mentre el seu rival, Xavier Trias, l'acusava de "fer el mico", ser un "irresponsable" i "instrumentalitzar" la protesta contra les retallades erigint-se en "cap de l'oposició" contra el Govern.

El Govern es va tornar a defensar de les crítiques de Pajín de la mateixa manera que abans d'ahir, advertint l'Estat que la millor mesura que pot prendre a favor de la sanitat catalana és pagar els 1.450 milions del fons de competitivitat. El portaveu del Govern, Francesc Homs, també va garantir que l'executiu mantindrà el diàleg amb els agents socials, la patronal i els partits després de les manifestacions en contra de les retallades convocades aquests dies. Va reiterar que el Govern ha ofert a la ciutadania i al món mèdic un acord sobre les línies vermelles que no es poden traspassar en l'ajustament i va demanar diàleg.

stats