DESPRÉS DE BIN LADEN
Crònica 06/05/2011

El Pakistan llança un avís als EUA

Jane Perlez
3 min
La meca d'un nou pelegrinatge Una dona posa amb la seva filla davant de la porta principal de la casa de Bin Laden a Abbottabad. Les autoritats paksitaneses enfronten la possibilitat que el complex es converteixi en un focus turístic. Durant una roda de premsa ahir, el govern va reiterar que no va saber on era Bin Laden fins que els ho va dir els supervivent de la casa.

The New York Times islamabad (paksitan)En un esforç per dissipar les crítiques contra el govern pakistanès pel que fa a l'atac dels Estats Units contra Bin Laden, un alt càrrec del govern va dir ahir als periodistes que tan bon punt van detectar que uns helicòpters sobrevolaven el seu territori es va donar l'ordre d'enlairar dos F-16. Però, un cop llançada l'alerta, els helicòpters nord-americans ja havien travessat la frontera amb l'Afganistan.

El secretari d'Exteriors pakistanès, Salman Baixir, va parlar ahir en roda de premsa. Era la primera manifestació pública per explicar els detalls sobre l'episodi Bin Laden, en què els EUA haurien fet servir un tipus de tecnologia per evadir els radars pakistanesos.Tant a nivell de combat com de defensa, Baixir va insistir que Washington hauria d'abandonar la idea que el Pakistan era conscient de l'amagatall del líder d'Al-Qaida i que es dedicava a amagar-lo a Abbottabbad, però no hi va afegir més detalls.

Defensant l'exèrcit del Pakistan, el cinquè més gran del món, Baixir va voler agregar que "les forces de seguretat del Pakistan no són ni incompetents ni negligents sobre el deute sagrat de protegir la nació". A més a més, el portaveu va declinar contestar si creia que l'atac dels EUA era legal o no, però implícitament va denunciar l'administració Obama afegint que "és important per a la comunitat internacional ser conscient que la cooperació mútua és un carrer amb dues direccions". Baixir també va intentar, aparentment, respondre als comentaris dels portaveus dels EUA sobre el fet que la CIA no decidís compartir els detalls de l'operació per manca de confiança, tot els que esperem és algun tipus de decència i civilitat, especialment en públic", va dir.

La família els va informar del raid

La primera informació que van tenir les autoritats pakistaneses sobre l'operació va arribar quan els helicòpters dels EUA que van participar en l'atac van irrompre en el complex de Bin Laden. "Immediatament les nostres forces van comprovar si eren pakistanesos", va dir. Tot i que a Abbottabad hi havia una gran acadèmia militar i tres regiments, cap tenia prou força per impedir l'atac.

Un cop l'helicòpter es va estavellar, van caler 15 minuts perquè el personal militar arribés fins al complex. Llavors es va informar al quarter general a Rawalpindi, que es va posar en contacte amb els EUA. Les autoritats van descobrir que s'havia matat Bin Laden pel testimoni dels supervivents a la casa, va explicar.

El Pakistan va rebre les primeres informacions oficials sobre l'atac de la mà del cap de l'estat major, l'almirall Mike Mullen, que va trucar al cap de les forces armades pakistaneses cap a les 3 de la matinada. La trucada es va allargar una mica perquè calia estipular "protocols de seguretat". Mullen va ser el primer a tractar el tema de la sobirania pakistanesa durant la trucada, segons Baixir -però no va especificar què havia dit-. Més tard, el president dels Estats Units, Barack Obama, va trucar al seu homòleg, Asif Ali Zardari. La relació entre els EUAi el Pakistan perdurarà, va voler deixar clar el secretari d'Exteriors, perquè comparteixen "la mateixa estratègica".

Tot i això, Baixir es va queixar indirectament sobre la violació de la sobirania per part dels EUA, però va retenir la reprimenda que van llançar dilluns en un comunicat en què deien que no permetrien cap més atac encobert. Baixir va concloure: "Aquest assumpte sobre la violació de la sobirania planteja certes qüestions jurídiques i morals que cauen en l'àmbit de l'ONU".

stats