TERRITORI
Crònica 19/10/2011

Palafrugell i Palamós es reparteixen les illes Formigues

Ara
2 min
Les illes Formigues, a la costa entre Palamós i Palafrugell.

GIRONA.El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha reafirmat la delimitació que el Govern va fer el setembre del 2009 sobre el repartiment de les illes Formigues entre els ajuntaments de Palamós i Palafrugell, a la comarca del Baix Empordà. El consistori de Palamós havia recorregut davant el tribunal aquesta decisió del departament de Governació, però, finalment, el TSJC ha desestimat el recurs contenciós administratiu i ha donat per bona la delimitació feta llavors.

Per tant, queda fixat que l'illa Gran i els illots propers pertanyen al terme municipal de Palamós, i sa Planassa, sa Corba, l'escull Llagoster i els esculls de Fora queden adjudicats al municipi de Palafrugell.

L'origen del conflicte es remunta a fa cinc anys, quan els ajuntaments de Palamós i Mont-ras van pactar que les illes Formigues pertanyien al terme municipal de Palamós. El recull històric de Palamós i Mont-ras exposava que, fins el 1717, les illes Formigues van ser compartides per Palamós i Palafrugell; però més tard Mont-ras va substituir Palafrugell.

Revisió dels límits

L'acord no va agradar a Palafrugell i, uns mesos més tard, l'Ajuntament de Palafrugell hi va intervenir i va demanar que es revisés l'acord entre Palamós i Mont-ras perquè, segons les seves dades històriques, les Formigues mai havien deixat d'estar dins el seu terme municipal. D'aquesta manera, Palafrugell entenia que Palamós no podia negociar-ne l'annexió amb Mont-ras, ja que les illes en disputa mai havien estat seves.

L'acord de la Generalitat, firmat l'1 de setembre del 2009 pel llavors conseller de Governació Jordi Ausàs, va prendre en consideració l'argumentació de Palafrugell i va acordar repartir els illots entre les dues poblacions. Un acord que ara ha reafirmat la sentència del TSJC, amb data del 27 de setembre.

stats