DEBAT A L'ONU SOBRE L'ESTAT PALESTÍ
Crònica 26/09/2011

Palestina rep Abbas com un heroi

Desenes de milers de persones, amb banderes palestines i fotografies del president palestí, Mahmud Abbas, i de Iàsser Arafat, es van concentrar ahir a Ramal·lah per rebre Abbas com un heroi, tot just arribat de Nova York.

Anna Garcia
3 min
Rebut com un heroi Milers de persones van rebre ahir el president Mahmud Abbas, en el seu retorn al quarter general de Ramal·lah, després d'haver pronunciat un històric discurs a la seu de l'ONU a Nova York en què demanava el reconeixement de l'Estat palestí.

Ramal·lahLa plaça de la Muqata, seu de la presidència i del govern palestí a Ramal·lah, al costat del mausoleu de Iàsser Arafat, mostrava ahir la seva cara més festiva. Amb un fort desplegament de la guàrdia presidencial i entre melodies àrabs, un Mahmud Abbas somrient va pujar a l'escenari preparat per a l'ocasió i els va dir que "la primavera palestina" havia nascut després del seu discurs a l'Assemblea General de l'ONU. Al costat del president de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP) hi havia, entre altres, el seu primer ministre, Salam Faiad. Crescut políticament després de la seva intervenció a les Nacions Unides, Abbas va afirmat que un Estat palestí era inevitable. "Hem dit al món que la primavera palestina ha nascut, una primavera de lluita pacífica", va dir. Tot i així, va voler subratllar que el viatge per aconseguir-la serà llarg. "Hi han hagut molts obstacles però amb la vostra perseverança, assolirem el nostre objectiu", va afegir Abbas. El també dirigent de l'Organització per a l'Alliberament de Palestina va deixar clar que les converses de pau no seran possibles si no hi ha una "completa interrupció" de les construccions als assentaments jueus. El líder de 76 anys va acabar el seu curt discurs dient al públic que alcés les mans: "Perquè vosaltres sou palestins".

Durant el seu viatge de tornada a Ramal·lah, Abbas va manifestar a un grup de periodistes que l'acompanyaven la possibilitat, fins i tot, de denunciar una part dels Acords d'Oslo, concretament aquells punts que concedeixen a l'Estat d'Israel el control total de les importacions i exportacions que es fan als territoris ocupats.

Suport a Abbas

"El poble vol declarar la seva independència", cantaven alguns dels presents. La plaça era plena de funcionaris del govern, famílies i joves. Nombrosos autobusos havien arribat plens de veïns procedents de diferents punts de Cisjordània, com ara Hebron, Nablus, Jericó i Betlem. "He vingut per mostrar el meu suport a Abbas, a l'Estat palestí. Ara el veig més fort que abans, una mica en la línia de Iàsser Arafat", deia Reem Bassam, estudiant de sociologia de Ramal·lah, acompanyada d'un grup d'amigues. Des de Jerusalem s'havia desplaçat també el taxista Wisam Hilo, de 35 anys, amb els seus dos fills petits, de 5 i 6 anys, "perquè siguin conscients del que està passant, que un Estat palestí és possible malgrat els Estats Units", va dir alhora que expressava la seva voluntat que tot el que es faci sigui d'una manera pacífica: "Ha de ser així per al futur dels nostres fills". Mentrestant, un jove es passejava pel recinte amb una foto d'Obama deformada acompanyada de la paraula "mentider".

La nota exòtica la posaven dos ultraortodoxos jueus, la branca més conservadora del judaisme, i representants del partit antisionista Naturei Karta, que portaven una bandera palestina a la solapa. El rabí Meir Hirsh, vestit de negre de cap a peus, es va apropar a un grup d'àrabs i els va manifestar el seu suport. "Els he dit que nosaltres volem un Estat palestí, amb Jerusalem com a capital, i que per aconseguir-ho s'ha de tornar a les fronteres d'abans del 1967", va concloure.

Retorn a la negociació

Després de la celebració, Abbas es va reunir amb el seu equip per estudiar la proposta del Quartet (Estats Units, Rússia, l'ONU i la Unió Europea) feta divendres passat a Nova York perquè israelians i palestins tornin a la taula de negociacions. Aquesta iniciativa passa per fixar un calendari, que no es podria allargar més d'un any, i durant el qual s'han de debatre els assumptes més importants. Per als tres primers mesos el Quartet proposa tancar temes tan delicats com les fronteres i la seguretat.

En una entrevista al canal 10 israelià el primer ministre, Benjamin Netanyahu, va acceptar la crida del Quartet per tornar a la taula de negociacions amb els palestins, sempre que no hi hagi precondicions i que es demostri "una veritable voluntat de negociar". "Nosaltres la tenim. Esperem que ells també la tinguin", va assegurar un Netanyahu disposat fins i tot a parlar de temes tan sensibles com les fronteres i la seguretat, com proposa el Quartet. "Estem disposats a parlar d'això, però sempre que sigui d'una manera seriosa", va remarcar el primer ministre israelià.

Abbas, per la seva banda, es va reafirmar ahir en la idea que només hi haurà negociacions si s'aturen les noves construccions a Cisjordània i Jerusalem est, i si es negocien les fronteres a partir de les que hi havia abans del 1967. Abbas també va dir que espera que el Consell de Seguretat de l'ONU acabi debatent la seva sol·licitud per ser un estat de ple dret, en qüestió de setmanes i no de mesos. El president de l'ANP considera que les negociacions amb Israel són necessàries, però tenir un estat reconegut "és bo per als palestins per negociar en igualtat de condicions". Avui, si no hi ha canvis d'última hora, el Consell de Seguretat de les Nacions Unides hauria de començar a debatre la sol·licitud de Palestina per ser admesa com a estat membre de ple dret.

stats