LA LOTERIA DE NADAL: EL DIA DESPRÉS
Crònica 24/12/2010

Pallejà comença a gastar-se la grossa

Pallejà era ahir un poble content i feliç. Els afortunats de la grossa de Nadal, uns 700 veïns, feien llargues cues a les oficines bancàries, es permetien els primers capricis i feien cancel·lacions de deutes.

J. Ferrer / O. Mondéjar
2 min
El José, l'electricista separat que dimecres ens va explicar la seva història d'amor amb la Yulia, una noia ucraïnesa sense papers, ahir passejant-se per davant del talismà Bar Maldonado, amb una Harley Davidson. El comunicat d'una família necessitada sense premi, ahir per tot Pallejà.

PaLLEJÀ/CERDANYOLACues a les oficines bancàries de Pallejà per dipositar-hi els dècims de loteria premiats. Aquesta era la primera imatge del matí al municipi. Amb els diners ben guardats, alguns van assaltar les botigues per fer comandes, permetre's capricis i pagar comptes pendents. On hi va haver més moviment va ser a les oficines bancàries que, tant dimecres com ahir, van allargar l'horari de tancament i van reforçar plantilles. "La gent està molt nerviosa", explicava Joan Maria Ferreira, director de zona de CatalunyaCaixa, entitat que ha aconseguit que hi dipositin dècims per valor de més de 20 milions d'euros. "Avui ens dediquem a donar consells als clients, perquè si no mouen els diners en un any, hauran de pagar impostos", diu Ferreira. També els recomanen no prendre decisions en calent.

Les botigues van tenir poca activitat a primera hora perquè la gent era al banc. A la sabateria Petjades, però, la propietària parlava d'una dona que hi havia anat dues o tres vegades abans a mirar unes botes de 126 euros: "M'ha demanat que les aparti". A Electrodomèstics Cuñado, al matí ja havien caigut "més d'una tele i una rentadora", molta gent havia demanat preus de televisors de plasma i cafeteres. "Algunes persones m'han vingut a pagar petits deutes que tenien", deia el seu propietari, premiat amb 75.000 euros. Al saló de bellesa Sol també han notat que les clientes els demanen més canvis d'imatge i nous pentinats del que és normal.

La grossa també canviarà els hàbits culinaris d'aquestes festes. Al mercat municipal s'havien incrementat les comandes de peix i marisc. "M'han demanat ostres, cloïsses gallegues i llamàntols i, en comptes de mig quilo, me'n compren un", deia el David Sánchez de la parada David i Sonia. Molts optaran per anar al restaurant Paradís Pallejà, lloc escollit per a les grans celebracions del municipi i de la comarca: "Ja m'han trucat per reservar per Cap d'Any i Any Nou", explicava el seu director, Xavier González. El punt curiós el posaven una sèrie de cartells ben repartits pel centre en què es demanava als afortunats ajuda per a una família que vol comprar un vehicle adaptat.

A Cerdanyola del Vallès, on de fet es va vendre la grossa que es va repartir majoritàriament a Pallejà, el dia va ser més tranquil, però sí que hi va haver cua tot el dia a l'administració 7, a les Galeries Unicentro, per allò de la sort que es pot repetir en el sorteig del Nen. El nerviosisme de Pallejà, en un municipi més gran i menys agraciat en el premi, no era el mateix. Els premiats van optar, segons explicaven molts comerciants, per evitar fer compres compulsives i estudiaven amb serenitat on invertirien els 300.000 euros del dècim. Els comerciants, però, són optimistes perquè estan convençuts que, tard o d'hora, la grossa de Nadal els farà augmentar les vendes.

stats