CORRUPCIÓ
Crònica 10/11/2011

El cas Palma Arena, pendent de la imputació d'Urdangarín

El gendre del rei d'Espanya i exjugador del Barça d'handbol, Iñaki Urdangarín, podria ser imputat aviat per la seva implicació en el cas Palma Arena. El jutge l'acusa d'apropiar-se de fons públics.

Enric Borràs
2 min
Iñaki Urdangarín va ser president de l'Instituto Nóos entre 2004 i 2006 i va marxar als Estats Units en esclatar la polèmica.

Palma.El gendre del rei d'Espanya, Iñaki Urdangarín, encara no està formalment imputat pel cas Palma Arena, però la contundència de les acusacions en l'escrit que autoritza els escorcolls no deixa lloc al dubte: ho serà en les pròximes hores. La fiscalia anticorrupció el culpa, conjuntament amb Diego Torres, d'apropiar-se fons públics a través de l'entramat d'empreses que centralitzava l'Instituto Nóos.

La interlocutòria del jutge Pedro Castro explica com l'Instituto Nóos, que va organitzar dos congressos sobre turisme i esports a Palma els anys 2005 i 2006 i pels quals va cobrar dos convenis de 2,3 milions d'euros, servia a Iñaki Urdangarín i Diego Torres per desviar fons públics. Torres, que ja està imputat, era el gerent de l'entitat i va substituïr Urdangarín com a president. El marit de la infanta Cristina va presidir l'Instituto Nóos entre el 2004 i el 2006 i va deixar el càrrec poc després que esclatés la polèmica.

Tot i això, l'escrit del jutge Castro és igual de contundent amb Urdangarín que amb Torres. Diu sense embuts que tots dos van agafar el control de l'Instituto Nóos per "comptar amb la cobertura" d'una associació que "formalment" no tenia ànim de lucre però que només ho aparentava. El jutge explica que, segons els fiscals, l'Instituto Nóos "fixava uns preus totalment desproporcionats" pels seus serveis a l'administració i que, al seu torn, simulava que contractava aquests serveis a "unes entitats mercantils controlades per Diego Torres i Iñaki Urdangarín". Encara més, segons l'acta els fiscals diuen que el pressupost dels convenis amb el govern balear per pagar els congressos incloïen unes xifres que no responien a la realitat. També diuen que les factures que s'han presentat per justificar-lo no cobreixen el cost, i això que se n'han presentat "moltes" que "corresponen a conceptes aliens als serveis contractats".

La interlocutòria demana que es confisquin tots els documents relacionats amb Urdangarín i Torres, però també amb altres membres de l'Instituto, les empreses de la trama implicada, polítics com l'exconseller de Turisme, Joan Flaquer, i l'expresident Jaume Matas, i ens públics de les Illes Balears o fins i tot dels governs de Catalunya i del País Valencià.

Cal recordar que abans que es fes el segon Illes Balears Forum organitzat per l'Instituto Nóos, l'any 2006, el llavors portaveu del Partit Socialista de les Illes Balears, Antoni Diéguez, ja va denunciar el cost desproporcionat dels congressos.

Els portaveus dels partits de les Illes Balears van ser ahir molt prudents. Tots van declarar el seu "respecte" per les actuacions judicials i la voluntat que s'arribés al fons. El portaveu de PSM-IV-ExM, a més, va dir que està satisfet perquè la investigació demostra que "tots som iguals davant la justícia", en referència a Urdangarín.

La investigació continua oberta i ahir van declarar alguns dels implicats. La Casa Reial va expressar ahir el seu "respecte absolut" per les actuacions judicials. Fonts de la Sarsuela van dir a l'agència Efe que els reis "no tenen res especial a comentar en aquests moments".

stats