Crònica 13/05/2011

Palma, la clau de les municipals

E.b.
2 min

Palma torna a ser la principal incògnita electoral de les municipals de les Illes Balears. L'alcaldessa socialista, la carismàtica Aina Calvo, s'enfronta amb un PP convençut d'aconseguir la majoria absoluta. Si bé els populars afronten les eleccions amb un candidat desconegut i sense experiència política, l'advocat Mateu Isern, compten amb l'avantatge de la desaparició d'Unió Mallorquina, castigada per la corrupció. Els populars han posat tota la carn a la graella per recuperar un dels pocs municipis grans de l'arxipèlag que van perdre el 2007. Amb dos regidors, els uemistes van barrar el pas a la majoria absoluta del PP. Però és molt difícil que l'hereva d'UM, Convergència per les Illes (CxI), pugui ni tan sols aconseguir representació. A més, el Bloc ha desaparegut i la coalició PSM-ICV- Entesa es conformaria a repetir.

Més partits per pocs canvis

Fora de Palma, l'aparició de nous partits com la Lliga Regionalista i la substitució d'UM per CxI poden generar algunes sorpreses. L'augment de partits s'ha notat especialment en poblacions com Manacor, amb 12 candidatures, més que en cap elecció anterior. Cinc dels partits que s'hi presenten són nous i només tres dels candidats repeteixen. Amb tot, és difícil que això dificulti al PP revalidar l'hegemonia. On la nova Lliga Regionalista de Jaume Font pot marcar la diferència és a Calvià. L'alcalde popular, Carlos Delgado, no repeteix i el fins fa poc regidor popular Bartomeu Bonafé ha passat del PP a la Lliga. A poblacions com Llucmajor o Marratxí, el PP hi podrà continuar amb la mateixa força, i a Inca aspira a millorar.

Sense canvis significatius a la vista, a Menorca queda el dubte de saber com l'últim escàndol de corrupció, l'operació Xoriguer que esquitxa l'exalcalde del PP, pot afectar els populars. El PP va guanyar, però va quedar a l'oposició, on ha patit una escissió que ha acabat al Grup Mixt, que és on s'han concentrat les detencions.

stats