VISITA PAPAL
Crònica 22/08/2011

El Papa afirma que només es pot seguir Déu dins l'Església

Miquel Codolar
4 min
De madrid a rio de janeiro Brasil, el país amb més catòlics, acollirà la Jornada Mundial de la Joventut (JMJ) del 2013, segons va anunciar Benet XVI.

Cuatro Vientos va rebre la sortida del sol amb una onada de silenci. Els pelegrins, esgotats, dormien després d'haver estat resant i cantant. Les panderetes, els tambors i les guitarres descansaven també al costat dels sacs de dormir. Després dels badalls d'uns pelegrins que repetien que estaven "morts" i d'uns voluntaris "esgotats" però "satisfets", va arribar una mala notícia. Per primer cop a la JMJ, la missa se celebraria sense hòsties, perquè les 600.000 unitats s'havien mullat durant la tempesta de dissabte, que va destruir part de les 17 capelles. Més tard, el portaveu vaticà, Federico Lombardi, explicaria el "profund dolor" del Papa per no poder donar la comunió a tothom.

Al principi de la missa de Cuatro Vientos, l'acte central de la JMJ, Benet XVI va sorprendre els joves improvisant unes paraules. "He pensat en vosaltres des d'ahir a la nit fins aquest matí" i va agrair l'esforç i la paciència que havien demostrat durant la tempesta del dia anterior, que, segons Angèlica, universitària italiana de 23 anys, havia servit per demostrar-se ferms en la fe. Giovanni, estudiant de medicina de la mateixa edat, afegia que "la pluja ens va unir, ens protegíem tots sota un plàstic". Paola, empresària de 25 anys del Paraguai, deia ahir a la tarda que se n'anava amb la impressió que el Papa havia estat pensant en els pelegrins "tota l'estona". Se'ls havia ficat a la butxaca.

El campament més gran

El d'ahir va ser el "campament més gran" que mai s'ha muntat a l'Estat, segons l'agència Efe. Tot i que algunes estimacions apuntaven ahir els dos milions, segons Lombardi hi havia un milió i mig de participants després que les inscripcions superessin les 500.000. Un centenar de torres de so i vint pantalles gegants permetien participar a la missa als que a simple vista no veien res. L'altar, de la mida d'una pista de tenis, tenia un sistema de refrigeració amb vapor d'aigua per protegir els presents de la temperatura. Des de diverses carpes es van distribuir aliments i beguda, i hi havia bars per comprar-hi les consumicions, on el producte més ben acceptat va ser el cafè, que sobretot a primera hora es va servir en grans dosis per suportar el cansament i la son acumulada. Tot i que s'havia plantejat la possibilitat d'obrir l'estadi Vicente Calderón per seguir la missa, finalment no es va fer per "motius de seguretat", cosa que va molestar centenars de pelegrins que s'hi van desplaçar.

Una altra dada que il·lustra la magnitud del que va passar és el balanç del servei municipal d'urgències, que va atendre 2.753 participants a l'aeròdrom, dels quals 99 van ser traslladats a l'hospital, tres en estat greu. El desplegament va ser un rècord històric, segons el Samur, perquè mai havia atès tantes persones en un mateix esdeveniment. Fins a 400 sanitaris van atendre els pelegrins en vuit barracons habilitats com hospitals de campanya.

Crítica a qui va pel seu compte

El missatge central de les intervencions d'ahir del pontífex va anar dirigit als que es declaren catòlics però no van a missa. Benet XVI va dir que no es pot seguir Jesús fora de l'Església. Va argumentar que "qui cedeix a la temptació d'anar pel seu compte i de viure la fe segons la mentalitat individualista que predomina en la societat, corre el risc de no trobar-lo o acabar seguint-ne una falsa imatge". Per això va demanar als joves que actuïn amb "generositat i valentia".

L'altra part del missatge era una crida a expandir el catolicisme. "No us guardeu Crist per vosaltres mateixos, comuniqueu als altres l'alegria de la vostra fe. El món necessita el testimoni de la vostra fe, necessita Déu". Considera que l'Església "no és una simple institució humana, com una altra qualsevol, sinó que està estretament unida a Déu". Va insistir als pelegrins que és "fonamental" que formin part de parròquies, comunitats i moviments i que vagin a missa els diumenges, que es confessin freqüentment, que resin i que meditin els textos de la Bíblia.

Abans de dirigir-se cap a l'aeroport, el Papa va tenir una breu trobada amb 14.000 dels 30.000 voluntaris i els va assegurar que amb la seva feina havien donat "el rostre de l'amabilitat, la simpatia i l'entrega als altres". Ja a l'aeroport de Barajas es va celebrar una cerimònia d'acomiadament amb els reis i els representants de diverses institucions per posar fi a quatre dies de visita papal. Benet XVI es va declarar "realment impressionat" pel que ha vist i sentit aquests dies a la "festa de la fe", i va assegurar que les imatges d'aquests dies li quedaran "profundament" gravades a la memòria. Va agrair la bona acollida dels actes per part de les administracions i va afegir que "el Papa s'ha sentit molt bé a Espanya". Es va referir a l'Estat com una "gran nació" de "convivència sana, oberta, plural, respectuosa", que "sap i pot progressar sense renunciar a la seva ànima profundament religiosa i catòlica". Aquesta última frase resumeix bona part del missatge del pontífex a l'Estat.

Però el Papa no para. Després de visitar Madrid va anunciar que la pròxima JMJ serà el 2013 a Rio de Janeiro. Als seus 84 anys va dir que té moltes ganes d'anar-hi. Els brasilers van alçar les banderes i van aplaudir mentre els joves espanyols els lliuraven una creu. És una aposta segura. El Brasil ja és el país amb més catòlics del món.

stats