VIATGE DEL PONTÍFEX
Crònica 23/09/2011

El Papa esbronca els polítics

Benet XVI va iniciar ahir el que pot ser seu viatge oficial més difícil. El seu país natal no el va rebre amb els braços oberts, però el Papa va convèncer amb una crítica atípicament política.

Isaac Lluch
3 min
Una visita inaudita La cancellera Angela Merkel amb el papa Ratzinger. Es tracta de la primera visita oficial del mandatari Al seu país natal.

BerlínSi Benet XVI manté durant la seva visita de quatre dies a Alemanya el to marcadament crític que va emprar ahir a Berlín, la seva visita podria ser sens dubte històrica. Va començar com un viatge amb un alt cost personal per al papa Ratzinger a causa de les anunciades manifestacions de víctimes d'agressions sexuals per part de sacerdots catòlics i de la pregonada plantada de polítics alemanys al seu discurs al Bundestag (cambra baixa), però va poder acabar pràcticament com una marxa triomfal per al pontífex.

Amb paraules ben mesurades però de contingut crític, el Papa va cantar les quaranta als polítics, va parlar de naturalesa i sentit comú i va exigir als diputats alemanys més responsabilitat moral en relació amb la justícia i l'ecologia. La seva intervenció al Bundestag -és el primer cop que un papa es dirigeix a un ple parlamentari alemany- va ser tan extraordinària com coratjosa, per bé que va excloure el tema dels abusos sexuals.

Les motivacions fonamentals d'un polític, va refermar, no han de ser "ni l'èxit ni en absolut una victòria material" sinó "aconseguir la pau i servir el dret i combatre el domini de la injustícia". "Si es manlleva el dret, l'Estat, com deia sant Agustí, es converteix en una gran banda de persones perverses. Els alemanys sabem per experiència que aquestes paraules no són cap quimera", va dir Benet XVI.

Adolf Hitler, un ídol pagà

Més tard, encara a l'edifici del Parlament Federal (Reichtag) i davant de dirigents jueus alemanys, el Papa va anar més enllà en la seva condemna del nazisme. "El règim de terror del nacionalsocialisme es fundava en un mite racista, del que formava part el rebuig a Déu. L'omnipotent Adolf Hitler era un ídol pagà, que volia establir-se com a substitut del Déu bíblic, creador i pare de tots els homes. Quan no es respecta aquest Déu únic, es perd també el respecte per la dignitat de l'home", va reblar el papa Ratzinger, que ja havia condemnat l'Holocaust en ocasions anteriors, en visites als camps d'extermini alemanys d'Auschwitz i Birkenau.

Sense deixar la política, una significativa part del discurs del Papa va girar al voltant del tema de l'ecologia. "L'home no es crea a si mateix. És esperit i voluntat, però també naturalesa, i la seva voluntat és justa quan escolta la seva naturalesa, la respecta, i quan s'accepta com és", va indicar Benet XVI, mentre dignificava el rol polític de la consciència mediambiental: "L'aparició del moviment ecologista en la política alemanya a partir dels anys setanta, tot i que potser no hagi obert les finestres, ha estat i és un crit que anhela aire fresc, un crit que no es pot ignorar ni relegar".

Una aparició controvertida

La presència del Papa al Bundestag va ser, amb tot, controvertida. Desenes de diputats no van assistir al seu discurs. Només 28 dels 76 seients de l'esquerra (Die Grünen) van ser ocupats. Les fileres del Partit Socialdemòcrata Alemany (SPD) i d'Els Verds estaven plenes, per bé que el diputat ecologista Hans Christian Ströbele se'n va anar després de les primeres paraules del Papa.

Els partits governamentals, els libe rals de l'FDP i la Unió Cristianodemòcrata (CDU), d'Angela Merkel , no van fer cap gest de boicot. La cancellera, amb tot, s'havia reunit prèviament amb Benet XVI per abordar també la crisi financera. Entre 6.000 i 8.000 ciutadans crítics amb el Papa es van manifestar ahir pel centre de Berlín, segons fonts policials.

stats