Crònica 11/11/2011

Papadimos, nou primer ministre grec

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Papadimos, nou primer ministre grec

Barcelona.Un dels impulsors de l'entrada de Grècia a l'eurozona el 2001 serà ara l'encarregat de dirigir el país per evitar que en surti. L'economista Lukàs Papadimos, de 64 anys, va ser escollit ahir primer ministre de Grècia pels partits majoritaris. Després de quatre dies extenuants i caòtics de converses, es va arribar a un acord entre socialistes, conservadors i ultraconservadors grecs. El nom que més havia sonat en les travesses des que Iorgos Papandreu va anunciar la seva dimissió diumenge va aconseguir consens i serà l'encarregat de liderar el govern de coalició fins a les eleccions anticipades.

"No sóc un polític", va dir Papadimos tot just sortir ahir d'una reunió amb el president grec. El vicepresident del Banc Central Europeu fins al 2010 i líder del banc central grec, durant la incorporació a la zona euro d'aquest país, va voler deixar constància del seu perfil. Papadimos no forma part de cap partit ni mai ha estat un càrrec electe, una desvinculació de la política que pot ajudar-lo a aconseguir el consens necessari per aprovar el pla anticrisi acordat el 26 d'octubre per la UE i donar tranquil·litat als mercats fins que Grècia rebi el nou rescat.

"Ser membres de l'euro, malgrat les dificultats, facilita els ajustos que s'han de fer", va defensar ahir. El nou primer ministre grec és conscient de les dificultats, però creu que no és possible formar part de la UE sense la moneda comunitària. I vol més temps, per això no confirma que les eleccions siguin a mitjans de febrer. Com a resposta a les intencions, la borsa grega va rebre'l amb un lleuger repunt, com també ho va fer a Itàlia quan va créixer el suport a l'economista Mario Monti per ser primer ministre.

Però tot i la benedicció europea, el nou govern de Papadimos s'enfronta a unes setmanes emmetzinades. Les mesures d'austeritat relacionades amb el pla anticrisi de l'eurozona poden fer tornar a explotar un poble ja de per si desgastat per la crisi. "El meu gran interrogant és quant de temps durarà aquest govern", deia ahir a l'ARA Michalis Spurdalakis, professor de ciència política de la Universitat d'Atenes. En una enquesta en la versió online d'un dels diaris grecs de més tirada, el 60% de les 43.000 persones que havien votat opinaven que la formació d'un nou govern no els ajudarà.

Formació del nou gabinet

Està previst que avui a la una del migdia el nou gabinet juri el càrrec. Del repartiment de carteres només se sap que els ultraconservadors tindran tres ministeris i que l'actual ministre de Finances, Evànguelos Venizelos, preservaria el seu lloc, tot i l'oposició inicial del nou primer ministre grec.

stats