BIOGRAFIA POLÈMICA Reportatge
Crònica 10/03/2011

Pare Manel: "El que no és natural és no enamorar-se"

Joan Serra
3 min
El llibre que recull la trajectòria del pare Manel. L'obra, escrita pel periodista Francesc Buxeda, ha generat controvèrsia.

La publicació de la biografia del sacerdot Manel Pousa - Pare Manel, més a prop de la Terra que del Cel (Angle Editorial)- no ha passat desapercebuda. El cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, ha citat el popular mossèn -entregat a la lluita a favor dels més marginats- per parlar del contingut d'una obra en la qual reflexiona amb desinhibició sobre el món de la parella, l'homosexualitat, la pederàstia, l'avortament o la jerarquia eclesiàstica. L'arquebisbat de Barcelona va anunciar que vol conversar amb el pare Manel per "prendre les decisions pertinents", tal com recollia dimecres l'ARA. Entre altres qüestions, Pousa detalla a l'obra, escrita pel periodista Francesc Buxeda, com es va treure de context que hagués pagat l'avortament d'una noia -un fet que ja li va costar un toc d'atenció de Martínez Sistach- i no amaga que té una "amiga especial", amb qui no manté relacions sexuals. Aquestes són les reflexions que han irritat l'arquebisbat de Barcelona.

Celibat Defensa el celibat voluntari i fuig de l'ortodòxia eclesiàstica

El pare Manel parla amb claredat de la seva manera d'entendre el celibat: "M'he acostumat a viure en el celibat. El que és absurd és voler-ho imposar com una fase permanent de l'ésser humà. Jo tinc amics capellans que s'han enamorat als 45 anys i que han viscut el celibat perfectament, netament i honestament, sense traumes. D'altres s'han enamorat i lògicament han sentit la necessitat de tenir relacions amb la dona que estimaven i formar una família. És una evolució natural". El sacerdot barceloní aprofundeix en aquesta reflexió: "El que no és natural és no enamorar-se. I la sexualitat l'he viscuda sempre amb naturalitat perquè he vist parir la meva mare, abraçar-se i estimar-se els pares. Ja sé que el meu cas és poc habitual".

Relacions de parella Afirma que té una amiga, amb qui no manté relacions

La Conxita -així se cita en el llibre- és un dels pilars de la vida de Manel Pousa. "Jo estic enamorat. No tenim relacions sexuals. Ens veiem i anem al cinema", explica a la biografia, en la qual comenta situacions quotidianes. "A vegades vaig acollonit, perquè m'agafa pel braç. Però no només ella, també ho fan moltes amigues. Això surt instintivament de la dona. Però m'importa tres collons el que pensin, no em preocupa gaire. No puc perdre temps explicant per què la Conxita o una amiga m'agafa de bracet. Si volen entendre-ho, que ho entenguin, i si volen pensar ma lament, que hi pensin", relata el pare Manel. Defensa que enamorar-se és un fet molt humà: "Aquest sentiment de trobar l'Eva, la dona, la tinc amb més dones i no me n'he anat al llit amb elles. Potser algú altre ho faria i no passaria res, o potser sí, no ho sé. Però segur que és cert que en la meva repressió hi deu haver continguts negatius i de pors".

Casaments homosexuals Explica que ha atès peticions de gais que es volien casar

"He anat a casaments civils de lesbianes i gais com a amic. Però, en concret, els dos casos que he fet han estat cerimònies íntimes, de gent molt creient. En un dels casos vaig casar dues lesbianes a Wad-Ras: l'una era funcionària i l'altra, interna", relata el pare Manel a l'obra escrita per Buxeda. El sacerdot, que té la parròquia al barri de la Trinitat de Barcelona, reflexiona sobre la necessitat d'atendre tots els creients. "Són parelles que s'han casat prèviament pel civil i després volen una cerimònia religiosa per donar gràcies a Déu pel seu amor. Doncs d'acord, fem-ho. Ara no és res il·legal canònicament. Si digués que això és un matrimoni seria igual de gilipolles que el fatxa. La gent té dret a dimensionar religiosament la seva creença, la seva festa, un naixement, un casament, un enterrament, independentment de la seva orientació sexual", argumenta Pousa.

Avortament Detalla un episodi en què va ajudar a avortar una noia

Tot i recordar que no està a favor de l'avortament, el sacerdot defensa que davant de problemes reals que ha hagut d'atendre ha optat per respostes realistes. "Vaig decidir pagar i vam fer l'avortament com calia, dins les setmanes corresponents. Perquè demanar l'entrevista als serveis socials era massa lent. Ens passàvem de termini i vam anar per la via directa", recorda en el llibre. Diu que l'episodi es va magnificar en el seu moment per culpa de "sectors eclesiàstics radicals" que "no són de la corda" de l'arquebisbe.

Jerarquia eclesiàstica No s'estalvia retrets al Papa i critica el seu pas per Barcelona

El pare Manel no comparteix els beneficis de la visita de Benet XVI: "És innecessària i una despesa inútil, exagerada en els temps que corren". Tampoc aprova l'actitud de Joseph Ratzinger davant de la xacra de la pederàstia. "El Papa va estar molts anys al capdavant de la comissió de la fe. Tots els expedients de pederàstia passaven per les seves mans. Per què els ha amagat? Això és encobrir un delicte", diu el sacerdot.

stats