Crònica 27/09/2011

El Parlament aprovarà lleis claus a pocs dies del 20-N

Les lleis òmnibus, la llei d'urbanisme, la reforma de la CCMA i els treballs de la comissió del pacte fiscal protagonitzaran l'activitat parlamentària catalana prèvia a les eleccions espanyoles del 20-N.

Oriol March
2 min

Barcelona.Al Parlament hi ha algunes carpetes obertes (bàsicament reformes de llei perquè de noves no se'n tramiten) que s'aniran resolent a mesura que arribin les eleccions espanyoles del 20-N. Què vol dir això? Doncs que els partits hauran de combinar la campanya amb la resolució d'assumptes de gran importància en la primera fase de la IX legislatura, com ho són el tràmit de les tres lleis òmnibus, de la llei d'urbanisme, de la reforma de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i la finalització de la comissió d'estudi del pacte fiscal. A tot això cal sumar-hi els pressupostos per al 2012, que es presentaran passades les eleccions per "allunyar-los del pimpampum electoral", com reiteren des del Govern.

Els partits saben que combinar una campanya electoral amb una activitat frenètica a la cambra catalana serà complicat. "Haurem de trobar un punt d'altura de mires per sortir-nos-en", admet el portaveu parlamentari de CiU, Jordi Turull. Les lleis òmnibus de simplificació administrativa i promoció econòmica seran les primeres a buscar aquesta circumstància de què parla Turull. Els grups tenen fins al 13 d'octubre per presentar esmenes, però ja hi ha reunions entre partits per negociar-les. ICV-EUiA serà, segons la seva portaveu, Dolors Camats, qui més objeccions hi posarà. El PP, expliquen des del grup parlamentari, insistirà en la reducció administrativa i vol forçar el Govern a esmerçar-se en la creació d'ocupació de manera immediata.

La patata calenta de la CCMA

La reforma de la llei de la CCMA -Artur Mas vol reduir-ne al màxim l'estructura- no genera consens, per ara. El cap de l'oposició, Joaquim Nadal, del PSC, va confirmar a l'ARA que esmenaran la totalitat de la proposta "si CiU no negocia", una intenció que causa "sorpresa" a CiU, segons replica Jordi Turull.

Paral·lelament, la comissió d'estudi del concert econòmic segueix el seu curs i acabarà els seus treballs el 31 d'octubre. Des de CiU entenen que la comissió servirà per reforçar l'eix nacional de cara al 20-N i per bastir ponts amb ERC, tenint en compte el tarannà conciliador que ha exhibit la nova direcció republicana. Tot i això, Anna Simó, portaveu d'ERC al Parlament, insisteix a "calendaritzar" l'agenda nacional de Mas i demana al Govern que no menystingui les polítiques socials. "Volem veure quina és la llum al final del túnel de la crisi", assegura. Per sortir-ne, el Govern prepara els pressupostos per al 2012. Caldrà veure amb qui els pacta.

stats