DEBAT DE POLÍTICA GENERAL
Crònica 30/09/2011

El Parlament es col·lapsa

La mesa del Parlament és incapaç d'organitzar la votació de les més de 600 resolucions presentades pels partits i fins avui no s'acabara el debat de política general. És un fet insòlit en democràcia.

Roger Tugas
3 min
Un dia ple d'improvisacions i sorpreses La mesa del Parlament i la junta de portaveus es van haver de reunir ahir diverses vegades per determinar quin procediment havien de seguir en cada moment. Primer van haver de decidir si mantenien el ple sobre la reforma constitucional, i, a la tarda, van haver de debatre com organitzar les votacions de les resolucions. Al final només les van poder ajornar.

Barcelona."No es correspon amb un Parlament com el nostre", va acabar reconeixent a les sis de la tarda la presidenta de la cambra, Núria de Gispert, de CiU, després de l'enèsim imprevist de la jornada i de demanar disculpes diverses vegades. Era el primer cop que el debat de política general posposava la votació de les resolucions davant del caos creat. Els motius? La gran quantitat d'iniciatives, les demandes de votar-les individualment o fins i tot de forma fraccionada i la incapacitat de la mesa per organitzar un sistema de sufragi àgil i efectiu, a més de la permissivitat a acceptar canvis d'última hora.

Les sorpreses del dia havien començat ben aviat, quan SI va retirar a primera hora el suport inicial al ple extraordinari sobre la reforma de la Constitució previst per a la tarda. La mesa i la junta de portaveus van improvisar diverses reunions fins a decidir que l'agenda no s'alterés tot i la maniobra de SI, que sí que va retardar l'inici de la sessió.

Presses per pactar a última hora

Els partits, però, també van aprofitar-ho per acordar transaccions d'última hora a resolucions i intercanvis de vots. Per exemple, el Govern, en minoria, volia evitar que el Parlament reprovés algun conseller. El PP va anunciar que faria costat a la proposta d'ICV-EUiA de censurar el conseller de Salut, Boi Ruiz, però CiU va trobar un aliat decisiu en la nova -i més pròxima- ERC.

El debat va començar dues hores tard i els portaveus de cada grup tan sols van poder presentar breument les seves resolucions abans que la sessió quedés suspesa fins a la tarda. Les votacions havien de fer-se abans de dinar, però De Gispert va al·legar que encara no tenia l'escaleta necessària. Les peticions dels partits li havien d'haver arribat abans del migdia, però la mesa havia deixat més marge per als pactes.

Un cop represa la sessió, el guió de votacions seguia sense aparèixer. La presidenta del Parlament va fer una temptativa de començar sense per no "acabar massa tard" -com va poder sentir tothom de la cambra a causa d'un micro obert traïdor-, però la portaveu d'ICV-EUiA, Dolors Camats, va advertir que no podia ser. De Gispert volia tirar pel dret, però el portaveu del seu propi grup, el convergent Jordi Turull, li va demanar que no ho fes.

En un principi les resolucions de cada partit es voten juntes, excepte si algun grup vol votar-ne algunes -o certs punts- per separat. La importància del guió és perquè serveix per quadrar les demandes de cada força i per saber en tot moment quins plecs o fraccions es voten. Tanmateix, la tasca de compatibilitzar les sol·licituds de set partits per a més de 600 resolucions -una xifra sense precedents, algunes de poc rellevants- era feixuga, sobretot, com va reconèixer De Gispert, si s'havien acceptat demandes fins ben entrada la tarda.

Quan va arribar l'escaleta, no incorporava tot el que havien transmès els partits i, a més, el diputat de SI Alfons López Tena va reclamar votar cada resolució per separat, tot i les queixes generalitzades. Això va provocar que un quart d'hora més tard només se n'haguessin votat cinc. Si haguessin seguit al mateix ritme, i tal com va fer notar el portaveu del PP, Enric Millo, "caldrien 1.000 votacions" i tardarien "50 hores".

Després d'una altra pausa de 30 minuts, la mesa va decidir posposar fins avui la conclusió del debat, amb el guió més clar, i passar al ple sobre la Constitució. De Gispert, que va acceptar la seva responsabilitat per ser incapaç d'organitzar la sessió, va assenyalar que el format actual no està preparat per a tantes resolucions i demandes. Es mantingui o no el format, la improvisació d'ahir, tal com van lamentar molts diputats -en privat o pel Twitter- va deixar escenes grotesques i inèdites.

stats