AUTODETERMINACIÓ
Crònica 10/03/2011

El Parlament farà costat a les consultes

O.m.
2 min

Barcelona."El Parlament respecta i fa costat" a les consultes independentistes que, després de la iniciativa pionera d'Arenys de Munt del 13 de setembre del 2009, s'estan celebrant a tot el país. Així s'expressa el tercer punt de la moció que va presentar ahir Solidaritat Catalana per la Independència i que avui aprovarà la cambra catalana, ja incloent-hi les modificacions que hi va introduir CiU per emmarcar-la, en consonància amb Barcelona Decideix, al cas concret del referèndum independentista de Barcelona del proper 10 d'abril que promou aquesta entitat.

Segons va explicar Uriel Bertran, diputat de Solidaritat, el primer punt d'aquesta moció consisteix en el fet que el Parlament considera "irrenunciable el dret a l'autodeterminació dels pobles", entre els quals, òbviament, hi ha el català. Bertran ha subratllat que en aquest punt es destaca la cambra catalana com a "seu de la sobirania del poble de Catalunya".

El redactat del text defensa el dret de la societat civil catalana a "expressar-se lliurement" a través de les consultes i "agraeix" la implicació de tots els voluntaris en aquests processos. El diputat de Solidaritat, el partit que ha fet especial bandera de la independència tant en campanya com dins del Parlament, es mostrava molt satisfet a la sortida de l'hemicicle perquè, a parer seu, "mai s'havia reconegut de manera tan clara en les resolucions parlamentàries el dret a l'autodeterminació" ni tampoc s'havia especificat mai que la sobirania del poble català "resideix a la cambra".

Actitud activa pel dret a decidir

Poc abans que Bertran expliqués els apartats de la moció, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, d'Unió, va assegurar que l'executiu tindrà una "actitud activa" en el dret a decidir -el president Artur Mas va assegurar al debat d'investidura que un dels pilars de la legislatura seria la "transició nacional cap al dret a decidir"- i que això es veuria amb una remodelació de la llei de consultes. Aquesta modificació hauria de servir, segons va assegurar Ortega, per tal que la llei pugui ser exercida "amb total llibertat".

stats