Crònica 13/02/2012

El Parlament grec aprova el nou pla d'austeritat

Grècia ha pres la decisió més difícil. Amb la revolta violenta al carrer i la rebel·lia en el si dels partits del govern, el Parlament va aprovar ahir el pla d'austeritat que els ha de garantir un nou rescat.

C.c.
3 min
El Parlament grec aprova  El nou pla d'austeritat

ATENESUn per un, a mà alçada i a mitjanit, els diputats del Parlament grec van votar el nou pla d'austeritat que ha de desbloquejar el pagament dels 130.000 milions d'euros de la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional. Va ser una sessió molt tensa, per la commoció de les notícies que arribaven de la plaça Sintagma i per la divisió profunda que ha provocat aquest nou acord d'austeritat que retallarà 3.300 milions d'euros de despesa pública, rebaixant sous i pensions i acomiadant funcionaris.

El govern grec està contra les cordes. El primer ministre provisional, Lukàs Papadimos, s'havia aferrat els últims dies a l'amenaça que és el pla o "la fallida". Evànguelos Venizelos, responsable de Finances, ho resumia ahir a la cambra advertint que es tractava d'escollir "entre el sacrifici i un sacrifici encara molt més gran".

Responsabilitat col·lectiva

L'executiu va voler també fer autocrítica. "Aquesta cambra s'ha passat els últims trenta o quaranta anys discutint augments de despesa i de sous -explicava el ministre de Treball, Koutroumanis-, mai ens vam preocupar de debatre la necessitat de retallar". Venizelos va apel·lar a la responsabilitat col·lectiva del país. "La història de Grècia no comença amb la troica", deia irònicament el ministre de Finances. "Som nosaltres els que no vam utilitzar els últims anys per fer les reformes econòmiques i estructurals que calia".

Però tant les forces de l'oposició com els protagonistes de la rebel·lió viscuda les últimes hores dins dels dos grans partits majoritaris -la conservadora Nova Democràcia i el Pasok- van atacar ahir amb vehemència un pla que empobrirà encara més la població i descapitalitzarà l'estat. El líder del Partit Comunista va llançar literalment al terra de la cambra els papers de l'acord firmat amb la troica mentre advertia de les conseqüències que tindrà per a un país que ja ha perdut una dècada.

Debilitat del govern

En les últimes 48 hores el govern provisional de Lukàs Papadimos ha estat contra les cordes. El partit d'extrema dreta LAOS, el soci més petit de la coalició, va abandonar l'executiu perquè es negava a donar suport a unes mesures tan impopulars. També socialistes i conservadors han patit baixes en les seves files i dimissions d'alguns ministres, que poques hores abans de la sessió extraordinària del Parlament eren reemplaçats per altres diputats que juraven el càrrec a correcuita per poder participar en la votació.

El líder de Nova Democràcia, Andonis Samaràs, exigeix cada dia la convocatòria immediata d'unes eleccions que, de moment, el donen com a favorit a totes les enquestes. Els comicis es podrien celebrar a principis d'abril però encara no hi ha data oficial anunciada.

L'únic moment d'unitat en l'accidentada sessió d'ahir va ser per condemnar des de tot l'arc parlamentari les escenes de violència que arribaven dels voltants de la plaça Sintagma. Samaràs va fer una crida al patriotisme i fins i tot l'Esquerra Democràtica va declarar que aquesta no és l'oposició al pla que s'espera dels grecs.

Grècia necessita els diners d'aquest segon rescat internacional abans del 20 de març per poder fer front al pagament d'un deute de 14.500 milions d'euros. La setmana passada, els països de l'eurozona van exigir al govern grec el compromís formal del Parlament d'Atenes al nou pla abans de desbloquejar els diners del rescat. Brussel·les acusa el govern grec de comprometre's per escrit a unes condicions que després, a la pràctica, no porta a terme. La votació d'aquesta mitjanit era crucial per esvair els dubtes sobre el grau de compromís amb el pla que pugui tenir un futur govern escollit a les urnes.

stats