Crònica 01/09/2011

El Parlament podria debatre la reforma

Els tres partits no descarten la celebració d'un ple extraordinari i monogràfic al Parlament sobre la reforma de la Constitució. ERC i ICV el volen celebrar abans que la mesura es voti al Senat.

Oriol March
3 min
Anna Simó i Joan Herrera van reclamar ahir que compareguin els senadors autonòmics.

Barcelona.Els partits catalans van obrir ahir la porta perquè la reforma constitucional es pugui debatre al Parlament. L'únic dubte és si la cambra catalana podrà tractar l'assumpte abans o després que es voti la modificació de la carta magna al Senat dimecres que ve. Van obrir el meló, al migdia, Joan Herrera (ICV)i Anna Simó (ERC), que van reclamar al president de la Generalitat, Artur Mas, que convoqui un ple extraordinari per a principis de la setmana que ve, per tal que el Parlament fixi la seva posició abans que la reforma passi pel Senat. Oriol Pujol, president del grup parlamentari de CiU, va respondre a la tarda mostrant-se a favor que se celebrés aquest ple monogràfic, però no va determinar si la federació era partidària de fer-lo abans o després de la votació al Senat.

"En algun moment la cambra catalana haurà de poder debatre i pronunciar-se sobre el pacte PP-PSOE", va indicar ahir a la tarda Pujol. Les converses entre el president del grup parlamentari de CiU i els representants d'ICV i ERC per abordar la convocatòria d'aquest ple extraordinari es van començar a desenvolupar al llarg de dimarts, i també van incloure el portaveu parlamentari de la federació, Jordi Turull, a més del PSC, a qui també es va sondejar. En tot cas, el que CiU considera prioritari és que siguin els vuit senadors catalans de designació autonòmica els qui compareguin abans de dimecres.

D'aquesta manera, CiU recollia el guant d'ICV i ERC, que al matí havien registrat conjuntament a la cambra catalana la petició de compareixença d'aquests vuit representants, als quals s'hi sumarà, a petició pròpia, Miquel Bofill (ERC). Amb el suport de nacionalistes, ecososcialistes i republicans n'hi ha prou per tirar endavant les compareixences a la mesa del Parlament.

Compatibilitat

Segons van explicar Herrera i Simó, les intervencions dels senadors i la celebració d'un ple extraordinari i monogràfic és perfectament compatible, i fins i tot van considerar la possibilitat que les compareixences dels representants catalans a la cambra alta es duguessin a terme en l'hipotètic ple del Parlament. Si no fos aquest el cas, les intervencions es durien a terme a la comissió que decidís la mesa de la cambra catalana, de manera consensuada amb la junta de portaveus. Un cop escollida la comissió, seria el seu corresponent president qui dictaminaria la data de la compareixença.

Sigui on sigui la intervenció dels senadors, l'objectiu és "escoltar-los i que escoltin què pensen els partits catalans sobre la reforma de la Constitució abans que la votin al Senat", segons van explicar Herrera i Simó. L'ecosocialista i la republicana, tot i mostrar voluntat de diàleg i cedir la iniciativa a Mas, no van descartar forçar la convocatòria del ple extraordinari gràcies als suports del grup mixt. En cas que volguessin arribar a aquest extrem, caldria que aconseguissin el suport d'una cinquena part dels diputats catalans. Seria viable si, als seus representants -20 en total-, hi sumessin tots els del grup mixt: Solidaritat i Ciutadans, amb tres diputats cada un, i del representant no adscrit Joan Laporta. Així doncs, sumarien exactament 27 diputats, just la cinquena part dels que formen el Parlament -un total de 135-. La data del ple, però, la triaria la mesa.

Sense esmenes

Pel que fa a la reforma constitucional pròpiament dita, Herrera va confirmar que ICV no presentarà esmenes a l'articulat del text "per no entrar en el joc" de PP i PSOE. Simó va insistir que els diputats d'ERC no participaran en el debat de divendres i que s'absentaran durant la votació de la reforma.

stats