DEUTE EL DEBAT AUTONÒMIC
Crònica 10/02/2011

El Parlament també avala el deute

Només set diputats van votar contra la llei que permet al Govern endeutar-se. A l'Estat hi ha menys unanimitat i el PP català i el PSC han de frenar dirigents amb el punt de mira fixat a Catalunya.

Roger Tugas
2 min
PP, PSOE

BarcelonaHavia de ser un simple tràmit, però la reacció virulenta de certs líders territorials del PP i alguna del PSOE havia dibuixat certa pàtina de transcendentalitat a la votació d'ahir al Parlament de la llei que permet a la Generalitat endeutar-se fins a 2.613 milions d'euros més fins que no entri en vigor el pressupost refet per al 2011, que s'hauria d'aprovar el mes de juny. Cap partit va posar en dubte la necessitat d'endeutament del Govern i, a més, l'hemicicle va ser l'escenari escollit per la presidenta del PP de Catalunya, Alicia Sánchez-Camacho, per desmarcar-se dels seus col·legues conservadors crítics amb el "privilegi" català suposadament arrencat pel president Artur Mas a Zapatero.

"Creiem que el que ha fet vostè aquesta setmana era el que li pertocava a Catalunya, creiem que la possibilitat d'endeutament no és cap privilegi, sinó el que ens pertoca, i coincidim amb vostè que no hem d'anar a pregar res enlloc", va elogiar de forma diàfana Camacho a Mas. El president la va aplaudir i va desitjar que les paraules "s'amplifiquin per tot l'Estat espanyol".

Tanmateix, la desmarcada no era gratuïta. Els conservadors catalans es distancien dels dirigents més centralistes del PP abans de cada acostament a CiU, per rebaixar-li les angúnies. Així, poc després, el diputat popular Enric Millo lamentava, amb un deix de gelosia, que els nacionalistes haguessin pactat amb el PSC la llei d'endeutament. Recordant que també van buscar el seu suport per a la investidura de Mas, va afirmar que CiU "ja ha errat dues vegades a l'hora d'escollir company de viatge". Espera que per als pressupostos l'elegit sigui el PP. El diputat nacionalista Antoni Fernández Teixidó sí que els va picar l'ullet en reconèixer la similitud entre els seus discursos econòmics.

"El costat fosc de la força"

El portaveu del PSC, Miquel Iceta, va criticar en declaracions a l'ACN que el president de Castella-la Manxa, José María Barreda (PSOE), "jugui en el terreny de l'anticatalanisme". "Lamentablement sembla que alguns dirigents socialistes també se sentin atrets pel costat fosc de la força", va censurar corrosiu.

La resta del debat sí que va suposar el tràmit que es preveia i el PSC, el PP i Esquerra van votar a favor de la llei per "responsabilitat", malgrat criticar la manca de concreció del Govern a l'hora d'explicar un pla d'estabilitat que ja ha presentat a Madrid. Per no donar aquest "xec en blanc", ICV-EUiA es va abstenir i C's va votar-hi en contra. SI també s'hi va oposar perquè defensa que cal obtenir recursos limitant el dèficit fiscal amb el concert econòmic.

El nou deute servirà per fer pagaments immediats i el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va mantenir el compromís de rebaixar el dèficit fins a l'1,3% del PIB per a finals d'any. Va afirmar, però, que el 2010 aquest va superar el 3,5%.

stats