COMISSIÓ DEL CONCERT
Crònica 12/10/2011

El Parlament no votarà el concert fins després del 20-N

No hi haurà un acord tancat sobre el nou finançament fins després de les eleccions generals. CiU i ERC s'han fet enrere en les seves pretensions inicials per facilitar l'acord amb el PSC i el PP.

Pere Martí
2 min
Una reunió marcada pel 20-N La comissió d'estudi del concert econòmic es va reunir ahir amb caràcter extraordinari a petició de Joan Puigcercós.

BARCELONA.Una trucada d'Artur Mas a Joan Puigcercós dilluns a la nit va servir perquè els republicans també afluixessin a última hora la seva posició de tenir el model de finançament pactat abans de les eleccions per negociar-lo amb el nou govern de Madrid. El full de ruta inicial de CiU i ERC era que la comissió parlamentària del concert econòmic acabés els seus treballs el 31 d'octubre i després portar al ple del Parlament del 2 i 3 de novembre el nou model inspirat en el concert. Però les pressions de PSC i PP i d'ICV han fet el seu efecte.

El nou full de ruta manté el 31 d'octubre com a data final dels treballs de la comissió, però només elaborarà unes conclusions "descriptives", sense fixar un nou model. El debat del Parlament s'ajorna fins després del 20-N, amb la qual cosa difícilment arribarà al ple abans del mes de desembre. Nacionalistes i republicans van justificar aquest canvi per salvar el consens, ja que el PSC, ICV i el PP consideraven que aprovar un model abans de les eleccions era "dinamitar-lo". Un dels representants socialistes de la comissió, que se celebra a porta tancada, va exigir als nacionalistes que no fessin "entrar el clau per la cabota", segons fonts presents.

D'entrada sobre la taula hi havia tres posicions: la d'ERC, que volia acabar els treballs el dia 31 i votar el model el dia 2, la del PSC, PP i ICV d'allargar els treballs de la comissió fins després del 20-N, i la de CiU, que era la del camí del mig, de tancar el 31 però no anar al ple fins després de les eleccions. Aquesta va ser la que va prosperar, tot i que el dia anterior destacats dirigents de la federació nacionalista, com el portaveu al Parlament, Jordi Turull, defensaven que s'havia de tenir el model votat a la cambra abans de la campanya electoral.

Les gestions d'Artur Mas i de Josep A. Duran i Lleida van capgirar la posició de CiU, amb l'argument que no es volia quedar sola amb ERC defensant el concert en la campanya del 20-N. Els nacionalistes confien que després dels comicis, amb una majoria absoluta del PP al Congrés, serà més fàcil arribar a un consens amb el PSC. Els republicans van acceptar l'endarreriment amb l'argument del consens. En la seva trucada a Puigcercós, Mas li va explicar que si el model de finançament es votava el 2 de novembre, això excloïa "automàticament" el PSC del consens. De tota manera Puigcercós també es va preguntar "si la CiU d'abans del 20-N serà la mateixa que després del 20-N". A ERC creuen que l'ajornament pot acabar en "aigualiment".

stats