REFORMA LABORAL
Crònica 10/01/2012

Patronal i sindicats es distancien

Les negociacions entre patronal i sindicats per tancar un acord sobre la reforma laboral s'allunyen en la setmana clau. El nou termini fixat pel govern espanyol finalitza aquest divendres.

Joan Faus
2 min
ENROCATS  El president de la CEOE, Joan Rosell, i els líders de CCOO i UGT, Ignacio Fernández Toxo  i Cándido Méndez, segueixen allunyats.

MADRID.La patronal i els sindicats van mostrar ahir les seves cartes en la fase final de les negociacions de la nova reforma laboral. L'extensió d'una setmana del termini per assolir un acord sembla que no ha apropat les parts, tot el contrari. Les ha distanciat en els principals aspectes del pacte: els salaris, la contractació i el cost de l'acomiadament.

Per tractar d'acostar posicions, els secretaris generals de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, i de la UGT, Cándido Méndez, es van reunir ahir al matí amb el president de la CEOE, Joan Rosell. L'objectiu era tenir una "presa de contacte per valorar l'estat de les coses", segons fonts sindicals i patronals consultades per l'ARA, que van declinar revelar el contingut de la trobada, que en principi havia de ser secreta. CCOO l'emmarca en les reunions "habituals" i "discretes" entre totes les parts i que tenen previst continuar avui amb trobades de caràcter tècnic. Els sindicats volen mantenir la discreció en les negociacions i estudien celebrar demà una roda de premsa conjunta de Méndez i Toxo per informar de l'estat de les converses amb la patronal.

Els salaris són un dels principals punts de desacord entre les parts. Els sindicats advoquen per pujades inferiors a la inflació i reversibles, mentre que la patronal insisteix en la congelació dels sous. Els empresaris també volen flexibilitzar la contractació i l'acomiadament, i vincular les retribucions a criteris de productivitat.

Pels sindicats, les propostes de la patronal empitjoraran la crisi. En una entrevista a Telecinco, Méndez va augurar ahir que un abaratiment de l'acomiadament augmentaria la taxa d'atur, mentre que la congelació dels salaris podria accentuar la caiguda del consum. El líder de la UGT va acusar directament la patronal d'immobilisme i d'entorpir un possible pacte. Méndez va criticar que la setmana passada hi havia tancats una sèrie "d'elements importants", però que en les últimes reunions hi ha hagut "vaivens" en la CEOE sobre assumptes que semblava que ja havien quedat resolts i que la patronal ha tornat a posar sobre la taula reivindicacions que "no són convenients".

Per la seva banda, el secretari general de CCOO va deixar entreveure, en declaracions a Telemadrid, que el temps juga en contra dels sindicats. Toxo va assegurar que les negociacions no estan sent fàcils "i menys quan s'aproxima el moment final". En aquest sentit, va demanar més temps al govern. Aquesta setmana "no s'acaba el món", va recordar Toxo, que es va reunir ahir amb els líders regionals del seu sindicat.

Legislar per decret

La visió de la patronal és una altra. El vicepresident de la CEOE, Arturo Fernández, va dir a RNE que "no és el moment de firmar una reforma laboral escassa" i va lamentar que de moment les parts només han arribat a "acords mínims". Els agents socials ja han consensuat la solució extrajudicial dels conflictes laborals i el trasllat d'alguns dies festius. També estan a prop de la millora de la formació contínua i l'absentisme.

Pel president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, els desacords seran insalvables -les negociacions no tindran un "final feliç"- i Rajoy haurà d'aprovar per decret la legislació. La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va afirmar que si no s'assoleix un acord l'executiu "actuarà en conseqüència i governarà".

stats