REFORMA LABORAL
Crònica 24/01/2012

Patronal i sindicats ultimen una pujada moderada dels sous

Empresaris i treballadors volen evitar la intromissió del govern espanyol i ultimen un pacte de moderació dels sous, que creixerien per sota de la inflació. La clau ha sigut la flexibilitat de la patronal.

Joan Faus
2 min
El president de la CEOE, Joan Rosell, es va mostrar optimista sobre l'acord amb els sindicats ahir a Pamplona.

MADRID.Patronal i sindicats van ultimar ahir un acord de moderació salarial per als pròxims anys. Després d'intenses negociacions durant els últims dies, els agents socials buscaven un pacte que preveu un augment dels sous fins a un màxim d'entre el 0,5% aquest any i el 0,6% el 2013 i el 2014.

La clau d'aquest apropament ha sigut la renúncia dels empresaris a la congelació salarial, és a dir, que els sous es mantinguessin intactes d'un any per l'altre, segons van apuntar ahir els sindicats. Aquest extrem, però, no va ser confirmat per la CEOE. La patronal feia setmanes que demanava la congelació, mentre que els sindicats acceptaven pujades salarials per sota de la inflació. Tot indica que els últims han aconseguit decantar la balança cap al seu cantó. El punt d'inflexió es va produir la setmana passada després que la junta directiva de la CEOE ignorés les demandes d'immobilisme del seu sector més conservador i acceptés seguir negociant amb els sindicats en matèria salarial.

Els agents socials van confirmar ahir públicament que l'acord és a prop però es van mostrar cauts a l'espera de concretar els últims serrells "complicats", segons va dir el secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo. El líder sindical va dir que confia que el pacte, "necessari i probable", es tancarà d'aquí molt poc. Fonts de CCOO van manifestar a l'ARA que la voluntat del sindicat és tancar l'acord abans de demà, quan se celebrarà la reunió del Consell Confederal, el màxim òrgan de decisió del sindicat. "Tot indica que llavors ja hi haurà un acord", van assegurar.

Missatge al govern espanyol

La UGT també va confirmar que les converses estan en una "fase avançada", però va insistir en el missatge prudent. El secretari d'Acció Sindical de la UGT, Toni Ferrer, va advertir que encara queden punts per tancar i que de vegades "són els que acostumen a espatllar les negociacions". Un dels aspectes que cal concretar és l'evolució dels sous el 2014 en cas que la situació econòmica millori significativament, un extrem que sembla improbable si es tenen en compte les últimes previsions. Els agents socials també han de decidir la prevalença d'alguns convenis; si la congelació s'aplicarà o no a les empreses amb dificultats, com demana la patronal; i si la moderació salarial serà reversible, és a dir, si es compensarà en el futur, com reclamen els sindicats.

La patronal també va corroborar el bon ritme de les converses. "Si alguna vegada s'ha estat a prop del final és ara", va assegurar el president de la CEOE, Joan Rosell, que no va voler confirmar la renúncia dels empresaris a la congelació salarial. Rosell va reiterar que els sous s'han d'adaptar a la "desgraciada situació econòmica". Una posició que comparteixin els sindicats, conscients que les pujades salarials pactades el 2010 per aquest any estan fora de context. L'actual acord de la negociació col·lectiva fixava per al 2012 un augment dels sous d'entre l'1 % i el 2,5 %.

Els agents socials miren d'enviar al govern espanyol el missatge que la negociació dels sous és el seu terreny i s'ha de quedar al marge de la reforma laboral que prepara l'executiu després dels acords mínims entre empresaris i sindicats. Els agents socials continuen allunyats en matèria de contractació, flexibilitat interna i cost de l'acomiadament.

stats