RELACIONS CATALUNYA-ESPANYA
Crònica 28/10/2011

Peces-Barba: "Ens hauria anat millor amb Portugal i sense Catalunya"

Gregorio Peces-Barba, un dels pares de la Constitució, entén que a Espanya li hauria anat millor si hagués escollit els portuguesos en lloc dels catalans. Les seves paraules a Cadis han generat irritació.

Albert Balanzà Joan Serra
2 min
Gregorio Peces-Barba, ahir en un moment de la seva intervenció en el Congrés de l'Advocacia, convocat a Cadis.

Barcelona.El polític i jurista Gregorio Peces-Barba -un dels pares de la carta magna espanyola, expresident del Congrés i posteriorment alt comissionat de suport a les víctimes del terrorisme- va fer bullir les xarxes socials ahir per unes declaracions en el Congrés de l'Advocacia, convocat a Cadis. Peces-Barba va definir de manera particular les relacions entre Catalunya i Espanya. En el transcurs d'una taula rodona amb José Pedro Pérez-Llorca -un altre dels pares de la Constitució-, va deixar anar la següent reflexió: "Sempre dic de broma què hauria passat si ens haguéssim quedat amb els portuguesos i haguéssim deixat els catalans. Potser ens hauria anat millor". L'exdirigent socialista va completar la seva argumentació: "Hi hauria hagut un problema gran, no s'haurien pogut jugar els partits de futbol Madrid-Barcelona, que sempre és molt important".

L'afirmació va irritar la trentena d'advocats catalans presents a la sessió de Cadis. "Ens hem aixecat i hem marxat després de sentir aquestes afirmacions", va detallar Carles Ferrer, vicedegà del Col·legi d'Advocats de Reus. En observar com els advocats de Catalunya abandonaven la sala, Peces-Barba no es va arronsar i va completar la reflexió: "Deixem que surtin els que han de sortir". El públic va aplaudir l'afegitó fet pel jurista.

Protesta dels advocats catalans

L'incident, però, va encendre les xarxes socials, que van recollir la indignació dels advocats, un testimoni recollit després per molts ciutadans. Es van multiplicar els comentaris crítics, i també irònics, sobre les opinions de Peces-Barba respecte de l'encaix de Catalunya a Espanya. El polític va explicar-se a la tarda en unes declaracions a la Cadena SER, en què va treure ferro a la polèmica i va apuntar que els advocats catalans tenien la pell fina. "Facin-s'ho mirar, perquè són molt susceptibles a les bromes", va concloure el jurista, que va assegurar que no volia ofendre els catalans amb els comentaris de la conferència. Tanmateix, el Consell de l'Advocacia Catalana, que representa els catorze col·legis d'advocats de Catalunya, va manifestar per unanimitat la seva indignació per les reflexions de Peces-Barba. En un comunicat, els advocats van defensar ahir que la llibertat d'expressió "no pot emparar l'ofensa i el menyspreu". Els degans dels col·legis van agrair les mostres de suport rebudes per altres professionals de l'Estat. L'associació Joves Advocats de Catalunya presentarà una queixa formal al Consell General de l'Advocacia Espanyola (CGAE). Per mostrar el seu malestar, també enviaran una carta a Peces-Barba.

L'impacte de les reflexions del jurista van provocar una reacció de l'advocacia espanyola, que va redactar una nota de reprovació poques hores després de la polèmica conferència. Carlos Carnicer, president del CGAE, va interrompre les ponències de la tarda a Cadis per llegir la declaració de la institució que representa els advocats de l'Estat.

stats