ENERGIA
Crònica 22/12/2011

Pemex negocia resituar-se en el capital de Repsol

Ignasi Pujol
2 min
Pemex negocia resituar-se en el capital de Repsol

BARCELONALa companyia estatal Petróleos Mexicanos (Pemex) ha quedat fora de joc. La petroliera mexicana, que fa més de vint anys que forma part de l'accionariat de Repsol, va anunciar el 29 d'agost un pacte amb la constructora espanyola Sacyr per sumar conjuntament el 29,8% de Repsol i obtenir així el control de la petroliera espanyola.

El pacte no va arribar a bon port perquè el consell de Repsol i un grup d'accionistes de Sacyr s'hi van posar en contra i van aïllar Luis del Rivero, que va ser destituït com a president de Sacyr. La compra del 10% de Repsol a Sacyr per part de la mateixa petroliera, operació anunciada dimarts, ha permès a Sacyr refinançar el seu deute amb la banca.

L'operació també suposa el trencament del pacte amb Pemex, que al setembre va invertir 1.300 milions d'euros per duplicar la seva participació a Repsol, fins a assolir el 9,49%. Ara Pemex és el tercer accionista de la petroliera, per darrere de La Caixa (12,83%) i Sacyr (10%). Pemex va explicar ahir que "Repsol ha ofert un conveni industrial per maximitzar les oportunitats de col·laboració conjunta, a més de certes mesures que li donarien més pes en el consell de l'empresa", va dir Pemex.

La petroliera mexicana va afegir que ha proposat diversos escenaris de col·laboració, així com "decidir el nivell de participació accionarial més adequat". L'interès de Pemex a Repsol se centra en la seva tecnologia, com l'exploració en aigües ultraprofundes. El grup mexicà va provocar un conflicte polític al seu país en incrementar la seva participació a Repsol, ja que ho va fer gràcies a l'augment de l'endeutament i els responsables de la companyia es van haver d'explicar al Congrés.

Càstig borsari

Sacyr va rebre ahir un fort correctiu a la borsa, amb una davallada del 6,19% (dimarts va pujar un 8,32%). Tot i el refinançament del crèdit, la constructora segueix molt endeutada i ha hagut d'acceptar unes dures condicions de la banca (Euríbor més 350 punts bàsics), a més d'haver assumit una minusvàlua de 940 milions a Repsol. Els títols de Repsol van guanyar ahir un 0,51%.

stats