DEFENSA
Crònica 27/01/2012

El Pentàgon reduirà el seu exèrcit en 100.000 soldats

E. Bumiller / T. Shanker
2 min
OPERACIONS A L'ESTRANGER L'exèrcit dels EUA canvia d'estratègia i tindrà menys soldats però més tecnologia. Ja no s'invertirà en caces o vaixells de guerra, sinó en satèl·lits i avions no tripulats.

THE NEW YORK TIMES / WASHINGTON.El Pentàgon també està de retallades. Després d'una dècada de guerres toca passar la tisora, i ahir es va anunciar que es revisaran a la baixa els sous dels soldats i les despeses sanitàries que es paguen als retirats, i es tancaran bases militars als 50 estats nord-americans.

Tot i que la tisorada als salaris és modesta i no començarà fins al 2015, la retallada desencadenarà una lluita política al Congrés dels EUA, que des de l'11-S ha anat augmentant considerablement la despesa en sous fins i tot més enllà del que el Pentàgon mateix havia recomanat. Pel que fa a retallar la compensació sanitària als retirats i tancar bases als EUA, comporta un risc polític important en un any electoral en què els candidats presidencials del Partit Republicà carreguen contra Barack Obama, a qui acusen de voler debilitar l'exèrcit.

El pròxim pressupost anual del Pentàgon serà de 400.000 milions d'euros, per sota dels 405.000 milions d'euros que s'hi destinen actualment. Tot i que les tropes nord-americanes ja han marxat de l'Iraq i el govern dels EUA ha anunciat un pla de retirada de l'Afganistan, el nou pressupost inclou una partida de 67.450 milions d'euros per pagar les operacions fora de les fronteres nord-americanes l'any que ve. Una xifra per sota dels 87.750 milions d'euros que s'hi han destinat l'últim any. Les retallades anunciades van en la línia d'aconseguir estalviar 370.000 milions d'euros en el pressupost de Defensa la dècada vinent, tal com va acordar el Congrés dels EUA.

"Vivim un tomb estratègic després d'un decenni de guerra i un augment substancial de les nostres despeses", va assegurar ahir el secretari de Defensa, Leon Panetta, quan va presentar el nou pressupost. "Les retallades que proposem afecten tot el territori dels EUA -va dir Panetta dirigint-se als congressistes que han d'aprovar aquests números- serà una prova per veure si reduir l'objectiu de reduir el dèficit es queda en paraules o és una acció".

Menys soldats en cinc anys

La reducció substancial de la despesa militar vindrà de la disminució dels contingents de tropes que en el cas de l'exèrcit de terra passarà dels 565.000 soldats actuals a 490.000 el 2017, mentre que la infanteria de marina, que actualment compta amb 201.000 efectius, es reduirà fins a 182.000. També en aquest context, dues brigades de combat de les quatre que estan ubicades a Europa, que sumen un total de 7.000 militars més, seran repatriades.

L'objectiu final és tenir un exèrcit més petit però amb més tecnologia i centrat a l'Àsia-Pacífic i el Pròxim Orient, els dos punts fixats com a prioritaris pel president Barack Obama, que és totalment contrari a noves operacions llargues i costoses com la de l'Iraq i l'Afganistan.

"Els EUA continuaran sent capaços de vèncer qualsevol adversari en terra", va dir i va repetir ahir el cap del Pentàgon, Leon Panetta, que va fixar com a prioritat la inversió en satèl·lits, avions no tripulats i altres tecnologies d'observació amb l'objectiu de protegir-se des de lluny. En canvi, s'alentirà la compra d'avions de combat, submarins i embarcacions amfíbies d'assalt que suposen un risc més gran.

stats