LES FINANCES DE LA GENERALITAT
Crònica 08/12/2011

Perilla l'objectiu de dèficit

Si el govern espanyol no paga els 759 milions de la disposició addicional tercera, el Govern no podrà complir l'objectiu del 2,6% de dèficit. L'única alternativa per parar el cop és fer més ajustos.

Sara González
2 min
BUSCANT PARELLA DE BALL PER AL 2012 El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va iniciar ahir la ronda de contactes amb els partits de l'oposició per negociar els pressupostos. En l'últim mes de l'any s'enfronta a l'impagament de la disposició addicional tercera per part del govern espanyol, un fet que obligarà el Govern a retallar més per no passar del 2,6% de dèficit.

BARCELONA."Són diners que ens deuen i la gent seriosa paga els deutes". Així d'amarg va sonar ahir el lament del president de la Generalitat, Artur Mas, en denunciar l'impagament per part del govern espanyol dels 759 milions d'euros de la disposició addicional tercera, diners pressupostats per a inversions en infraestructures. I és que no rebre aquesta quantitat, que estava inclosa als comptes del 2011, fa perillar l'objectiu del 2,6% del PIB de dèficit amb què el Govern va preveure tancar aquest any. Davant aquesta situació, l'executiu català preveu més ajustos en l'últim mes de l'any per poder contrarestar l'efecte de l'impagament.

"És una clatellada tenir menys del previst i haurem de fer esforços addicionals", va advertir el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, en declaracions a Catalunya Ràdio. I és que el Govern, si bé va plantar cara a l'executiu espanyol quan va anunciar que no compliria l'1,3% de dèficit previst per aquest any per no haver de retallar el doble, no vol que el dèficit vagi més enllà del 2,6% que es va comprometre a complir. Per això, a falta de l'ingrés previst de Madrid, s'ajustaran les partides "que tinguin flexibilitat" i es "reprogramaran" pagaments previstos per aquest any.

Recórrer a accions legals

El conseller d'Economia va mostrar el seu enuig amb l'incompliment i va denunciar que el PSOE està intentant "aixecar la camisa a Catalunya" en una maniobra "grollera" que té com a finalitat desplaçar el dèficit de l'administració central a les autonomies. I és que el pagament dels 759 milions havia estat acordat en una reunió entre Mas i José Luis Rodríguez Zapatero i també en una reunió de la Comissió Bilateral. Fins i tot els pressupostos generals de l'Estat preveuen 1.050 milions d'euros per aquest concepte. Per aquest motiu, Mas-Colell va revelar que està estudiant mesures legals per exigir el pagament, una amenaça que va rebre el suport de l'oposició, inclòs el PSC.

L'última esperança del Govern és que Mariano Rajoy pagui els diners abans de final d'any, però ahir el portaveu al Parlament del PP, Enric Millo, ja va avançar que els populars no ho poden garantir. "Rajoy haurà de veure com administra aquesta pèssima i perversa herència ", va dir Millo. Aquest revés se suma al del fons de competitivitat, uns diners que el PP va reclamar però que tampoc pagarà.

stats