ALIMENTACIÓ
Crònica 31/05/2011

Pernils Llémena serà la primera càrnica als EUA

Narcís Presas
2 min
La comitiva oficial que va visitar ahir la factoria.

Girona.La normativa nord-americana en l'àmbit de l'alimentació és la més dura del món. Preveu el nivell més alt de requeriments sanitaris, un estricte control higiènic i exigents protocols d'inspecció. Fins ara, cap empresa càrnica catalana havia aconseguit complir les exigències dels Estats Units però a partir de l'any que ve Pernils Llémena podrà exportar els seus productes al mercat americà després d'haver satisfet els requisits nord-americans i obtingut l'autorització per fer-ho dels ministeris de Sanitat i Medi Ambient i Rural.

Pernils Llémena, amb seu a Sant Esteve de Llémena (Garrotxa), es dedica en exclusiva a l'elaboració de pernil curat i ofereix els serveis de salat, assecat, desossat i envasat. Està participada per Noel, Friusa, Productes Valent, Embotits Collell i Càrniques Toni Josep, que són precisament les empreses que utilitzen els serveis de Pernils Llémena i que, de retruc, es beneficiaran de l'homologació per exportar als EUA. Fins ara només una dotzena de càrniques espanyoles tenien l'autorització de vendre al mercat americà.

Més enllà d'obrir mercat als Estats Units, part de la importància de la certificació obtinguda rau en el fet que facilita la penetració a altres mercats que no tenen requisits tan exigents. "El fet d'estar homologat per la més estricta de les normatives et permet obrir la resta de mercats", afirma Ramon Barnada, gerent de l'empresa. Les previsions inicials de vendes als Estats Units són "modestes". El mercat americà és "de difícil accés", admet Barnada, i les empreses italianes s'han avançat.

En qualsevol cas, hi veu potencial pel fet que és una societat habituada al menjar ràpid, propici per al pernil llescat. L'empresa preveu començar a exportar als Estats Units el 2012, quan hagin tancat els últims esculls burocràtics i tinguin a punt els primers pernils elaborats amb les exigències nord-americanes. Té en el punt de mira els mercats de Nova York i Califòrnia. En l'actualitat, Pernils Llémena, que compta amb un centenar de treballadors, ja exporta el 70% de l'1,2 milions de pernils que tracta cada any. L'Agència de Protecció de la Salut, l'organisme competent a Catalunya, els haurà de fer una inspecció diària.

stats