Crònica 16/11/2011

"Però avui hi ha vaga de metges? Aquí no ho hem notat"

L. Bonilla / J. Serra
2 min

Francisco Couso és asturià i ahir llegia tranquil·lament el diari als passadissos de l'Hospital Clínic de Barcelona. Hi tenia un familiar ingressat, que havia patit un infart i reclamava atenció mèdica. "No he notat cap paralització de l'hospital", admetia Couso. L'aparent normalitat detectada per aquest usuari era compartida pels metges, tant els que atenien activitat programada com urgent. "Aquí pràcticament ningú ha fet vaga", admetia un facultatiu que preferia mantenir l'anonimat. A les consultes d'atenció primària del Clínic, Dídac Ruiz, un pacient que s'havia de retirar unes grapes després d'una operació de genoll, també va ser atès pel metge. "No hem notat cap alteració", explicava Ruiz.

La mateixa escena es repetia en els centres d'atenció primària. "Vaga? Quina vaga? Jo no he notat res, aquí tot funciona com sempre", raonava José Luis León mentre esperava que l'atengués el seu metge al CAP Pare Claret de Barcelona. En aquest centre, menys de la meitat dels metges van secundar la vaga: 6 de 15 professionals. La infermera avisava els pacients afectats. I, si no, ho feien els mateixos usuaris: "Espera pel doctor Garcia? Perquè no hi és. Fa vacances. O vaga. O el que sigui", deia una usuària a una altra.

Els pacients urgents eren atesos i als que podien esperar, se'ls reprogramava la visita. Al CAP Manso, el matí era molt tranquil. "No sé si ha estat l'amenaça de vaga o la pluja, però ha vingut poca gent. M'ho ha dit el meu metge", comentava Loli Garcia. "Crec, però, que no és la millor manera de protestar ", afegia. Al costat, un cartell anunciava: "La doctora avui fa vaga. Passi pel taulell". A Milene Roque, que venia a recollir la baixa, l'enviaven a casa: "Sóc una de les perjudicades per la vaga, però hi estic a favor. S'ha de mantenir la sanitat perquè al meu país, el Brasil, tothom ha d'anar a la privada".

stats