Crònica 26/05/2011

Personalitats de Badalona es mobilitzen per barrar el pas al PP

Núria Martínez
2 min
Miquel Estruch (ERC), Jordi Serra (PSC), Ferran Falcó (CiU), Xavier García Albiol (PP) i Carles Sagués (ICV) al debat preelectoral .

Les personalitats de Badalona ho tenen molt clar. El candidat del PP a l'alcaldia de la ciutat, Xavier García Albiol, no pot ser el seu primer edil. El debat sobre qui ha de governar Badalona és present en moltes de les converses dels ciutadans. A alguns els aterra el fet que els governi un xenòfob, però d'altres consideren poc eficaç l'alternativa política. Les personalitats, però, n'estan convençudes: prefereixen "el mal menor", és a dir, el pacte a tres contra el PP.

"Que Albiol sigui alcalde és un desastre absolut. Badalona sempre ha lluitat per mantenir la seva identitat catalana i per, al mateix temps, integrar els nouvinguts. Una alcaldia xenòfoba ho esguerraria". Qui parla així és una de les impulsores de la plataforma Ens Agrada Badalona , Sílvia Soler. Així ho pensa, i veu absolutament necessari un pacte a tres de PSC, CiU i ICV. Soler afegeix que entén que "tots tenen interessos partidistes, en el millor sentit de la paraula", però que és una situació "excepcional".

En la mateixa línia s'expressa la guanyadora del Prudenci Bertrana, la periodista Agnès Rotger, que considera que "el PP ha creuat una línia vermella, i no es pot permetre que s'atempti contra la convivència amb un discurs maliciós".

El fenomen Albiol, però, no és nou per als badalonins i molts ja estaven resignats que guanyés les eleccions de diumenge. El candidat popular ha arrossegat vots dels barris més desafavorits de la ciutat que tradicionalment votaven el partit socialista, però que ara, arran de la crisi, s'han vist reconeguts en el discurs agressiu contra la immigració.

És per això que les personalitats donen suport al cordó sanitari per combatre els populars, però reclamen un projecte de futur i consolidat. El guionista Quim Morales considera que els conservadors han guanyat l'alcaldia "pel discurs xenòfob" però també "perquè els altres partits no ho han sabut fer bé".

Així, "si bé Albiol els oferia solucions ràpides contra els problemes de la gent desafavorida, els altres grups feien discursos superflus, en què els proposaven mediadors, que semblaven paper mullat". En la mateixa línia s'expressa el president d'Òmnium a la ciutat, Marcel Mauri, que ha afirmat que ara té "la patata calenta CiU, però que és un problema de tots". Mauri va afegir que "el PSC fa 32 anys que governa i és evident que el seu projecte està obsolet".

"Cal un govern fort, d'ampli consens, que cadascú revisi el seu discurs i que es faci un programa comú. Sé que demanem l'impossible, però la situació és extrema", assegurava el president d'Òmnium. Així, un altre dels riscos que es creu que es corre si se li nega l'alcaldia a García Albiol és que a les següents eleccions el PP, que no ha parat de créixer, obtingui la majoria absoluta.

Un problema de país

Els personatges preguntats per l'ARA, però, creuen que això és "política-ficció" i que "no es pot predir el que passarà d'aquí quatre anys". Ara bé, el que sí que tenen clar és que "un govern xenòfob a la tercera ciutat de Catalunya trencaria la convivència i seria un problema per a la ciutat i per al país".

stats