ELECCIONS PRESIDENCIALS
Crònica 08/04/2011

El Perú escull quina cara del progrés li interessa

Diumenge, en la primera volta de les eleccions generals, els peruans hauran de triar entre el candidat d'esquerres Ollanta Humala, el moviment populista de la filla de Fujimori i els líders continuistes.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Uns nens juguen als afores de Lima, la capital.

Després de la gran desfeta electoral de les generals del 2006, sembla que Ollanta Humala ha après que el seu discurs ha de ser més moderat i allunyat del bolivarisme d'Hugo Chávez. De fet, les enquestes li donen la raó i aquest excomandant es perfila com el principal candidat per a la segona volta de les eleccions del 5 de juny. El moviment pro indígena que lidera vol deixar enrere un model econòmic que ha fet créixer el Perú de manera espectacular durant l'última dècada, però a canvi d'augmentar les desigualtats socials. Un macroèxit de creixement liderat per l'actual president Alan García, que el juny esgota el seu mandat i el període de carència no li permet presentar-se un altra vegada.

Però les possibilitats d'Humala d'aspirar a la presidència poden esvair-se depenent del candidat que opti també a la segona volta. Els sufragis semblen alimentar les esperances de tots, tant del front més populista i el d'esquerres, com el dels candidats continuistes de centredreta. L'expresident Alejandro Toledo és tan indígena com Humala i té el reconeixement de 5 anys de mandat, en què va transformar el dur llegat d'Alberto Fujimori amb unes polítiques econòmiques molt conservadores.

L'eclosió de la filla de Fujimori

L'alternativa populista és justament la de la filla de Fujimori, Keiko, de 35 anys, que es prepara per al lideratge polític des de l'ascensió i caiguda del seu pare. El principal objectiu de la seva candidatura és recuperar l'honor perdut d'Alberto Fujimori condemnat a 25 anys de presó per delictes de corrupció i contra els drets humans. Fujimori és simplement populista, no pretén semblar ni de dretes ni d'esquerres i, malgrat el passat familiar i la polèmica al voltant del finançament dels seus estudis -un peritatge encarregat pel poder judicial va concloure que els seus estudis van ser finançats per diners no declarats de l'Estat- hi ha peruans que encara confien amb el resultat de les polítiques econòmiques de la família, que van fer resorgir als anys 90 el país de les cendres i van combatre activament la violència de l'organització Sendero Luminoso.

La resta de candidats són l'empresari i ex-primer ministre Pedro Pablo Kuczynski i l'exalcalde de Lima Luis Castañeda. El primer, conegut com El Gringo, representa, com Toledo, el vot de les famílies de la classe mitjana que s'han beneficiat de l'exportació de minerals. El Perú és avui el segon productor mundial de plata. Castañeda, que s'ha desplomat en els últims sondejos, podria veure's, en canvi, catapultat en una segons volta, si aconseguís passar com a alternativa a un dels seus contrincants més populistes i aglutinar així el vot conservador menys indígena.

stats