MERCAT DE TREBALL
Crònica 27/07/2011

Petició perquè els treballadors de la llar desgravin

Ara
2 min

Barcelona.Els sindicats CCOO i UGT van demanar ahir al ministeri de Treball que estudiï una desgravació fiscal per a la contractació de treballadors de la llar després del canvi legislatiu que obligarà aquest col·lectiu a cotitzar des de la primera hora treballada i que qui el contracti sigui responsable de donar-lo d'alta a la Seguretat Social.

El ministre Valeriano Gómez va dir ahir que estudiarà la proposta dels sindicats un cop la formalitzin i va afegir que aquest esquema de desgravacions ja s'aplica en altres àmbits com la vivenda. La iniciativa que promouen els sindicats és "una compensació fiscal" per al sobrecost que pot suposar per a les famílies amb determinats ingressos mitjos la contractació d'aquests treballadors (que generalment acostumen a ser dones) a les seves llars. Amb aquesta mesura es podrà pal·liar una possible pèrdua de llocs de treball al sector, segons va defensar ahir el secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo.

Els aturats encallats

A l'espera de les dades de l'atur del segon trimestre que donarà a conèixer l'Enquesta de la Població Activa (EPA) aquest divendres, UGT de Catalunya va alertar ahir de l'increment d'aturats de llarga durada en la franja d'edat que acostuma a ser la més activa, entre els 30 i els 44 anys. El sindicat va presentar un informe en què avisava que una tercera part dels aturats des de fa més d'un any estan en aquesta franja d'edat, que és on tradicionalment hi ha les taxes més elevades d'activitat dins el mercat laboral. "Fins ara, els plans els han tingut una mica oblidats, perquè semblava que eren els que ho tenien més fàcil per tornar a trobar una feina", va dir ahir la secretària d'anàlisi i recerca del sindicat, Adela Carrió.

A banda de la urgent necessitat de formació de molts d'aquests aturats, Carrió també va apostar per crear un sistema d'acreditacions de l'experiència laboral que molts acumulen després d'anys dedicats a una mateixa feina. "Es podria reconèixer aquesta experiència amb un curs previ o fins i tot amb un examen", va proposar.

stats