Crònica 21/03/2012

Pimes i autònoms no pagaran l'IVA fins que cobrin

M.m.
1 min

BARCELONA.El govern espanyol atendrà una de les principals reivindicacions de les petites i mitjanes empreses i dels autònoms. El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va anunciar ahir que la futura llei d'emprenedors recollirà una reforma en el pagament de l'IVA segons la qual només s'ingressarà el tribut quan es cobri la factura. El mecanisme s'aplicarà en primer lloc amb les pimes i els autònoms que siguin proveïdors de béns i serveis de les administracions públiques. La idea de l'executiu espanyol és estendre la mesura de manera gradual per evitar un increment del frau.

"Puc anunciar que aviat les petites empreses deixaran de pagar l'IVA abans de cobrar la factura al client", va dir Montoro. La llei d'emprenedors, que ultima el ministre d'Hisenda, també inclourà altres mesures com incentius fiscals a la generació de llocs de treball.

Una de les patronals de les pimes, la CECOT, va proposar ahir una altra mesura que, periòdicament, sorgeix en els cercles econòmics: va demanar al govern espanyol que abordi un procés de regularització fiscal ampli, donada la situació econòmica. La proposta passa per processos incentivats de regularització fiscal de patrimonis no declarats a l'estranger.

La patronal catalana deixa clar, però, que el procés hauria de ser transparent i tothom hauria d'assumir les seves obligacions dins del marc legal vigent. I que, en cap cas, hauria d'afectar patrimonis procedents d'activitats il·legals.

Dins d'aquest debat sobre fiscalitat, els tècnics del ministeri d'Hisenda (GESTHA) consideren "injust" que les grans empreses paguin fins a cinc punts menys que les pimes pels seus beneficis. En aquest sentit, assenyalen en un estudi que l'impost de societats ofereix "diverses vies d'escapament" que, a la pràctica, redueixen "excessivament" el tipus nominal de les grans empreses, del 30% al 17%.

stats