ELECCIONS AL CERCLE D'ECONOMIA Anàlisi
Crònica 19/02/2011

Piqué haurà de "refer el pacte constitucional"

Manel Manchón
2 min

BarcelonaConsens sí, unanimitat no. Els expresidents i l'actual president del Cercle d'Economia han ofert el nom de Josep Piqué a tots els socis del lobi empresarial perquè el votin el pròxim 3 de maig. L'exministre del PP, vicepresident del Cercle, ha aconseguit aquest consens davant d'un altre candidat, Àngel Simón, president d'Agbar. Però això no exclou alguna sorpresa si, finalment, es postula un altre membre del Cercle, que pugui aglutinar el suport suficient. És veritat, però, que mai ha passat en la història del Cercle, però també és cert, com apunten algunes fonts del lobi mateix, que la societat catalana viu moments de canvis i que res es pot descartar.

Malgrat tot, i al marge de si es desperta o no algun moviment intern, Piqué ha aconseguit ser el nominat després d'un intens treball en les últimes setmanes. Tot i que la seva condició de vicepresident el convertia en un dels candidats naturals -aquesta és la tradició-, l'actual president de Vueling ha volgut tornar a portar les regnes del Cercle, després de deixar el càrrec el 1996, quan va ser cridat per José María Aznar per ser ministre d'Indústria. Només va poder estar un any al capdavant del Cercle. Però des de llavors, les coses han canviat molt, també la percepció dins del lobi, que al mes d'octubre passat va expressar amb una contundència poc habitual la seva aposta per "refer el pacte constitucional" i permetre "un millor encaix de Catalunya amb Espanya que aporti estabilitat institucional en les pròximes dècades".

Després del 10 de juliol La nota d'opinió, en la qual va participar molt directament Piqué, malgrat que altres fonts mantenen que no va quedar del tot satisfet, afirma que no s'hi val a agafar-se a la necessitat d'impulsar la recuperació econòmica en detriment d'afrontar el "conflicte institucional". I afirma que cal fer les dues coses de manera simultània.

La presa de posició del Cercle arribava poques setmanes abans de les eleccions autonòmiques, després de la sentència del Constitucional contra l'Estatut i de la manifestació del 10 de juliol, i va ser entesa com un canvi qualitatiu que hauria protagonitzat l'actual president, Salvador Alemany.

La qüestió és que el retorn de Piqué a la presidència del Cercle arriba en un moment molt concret. Piqué assumirà el càrrec a principis de maig. A finals del mateix mes, el Cercle organitzarà les habituals jornades d'economia de Sitges. I un dels convidats segurs serà Mariano Rajoy, el mateix que l'any passat va rebutjar amb contundència el concert econòmic per a Catalunya. Serà el moment per prendre la temperatura a l'empresariat català en la recta final de la legislatura espanyola, amb Rajoy com a favorit per conquerir la Moncloa. Les fonts consultades no oculten que Piqué pot ser un element important per acostar posicions i fer que el seu company de govern, en els executius d'Aznar, faciliti l'enteniment amb Catalunya. La nota d'opinió del Cercle, però, no es limitava a un acostament conjuntural.

Piqué, en tot cas, pot exhibir el seu gest de l'estiu del 2007, quan va decidir deixar la seva responsabilitat al capdavant del PP català després que la cúpula del PP, amb una certa indolència de Rajoy, li fes la vida impossible i trenqués la seva idea de fer del PP un interlocutor vàlid i necessari a Catalunya.

Però ara podria tenir més força davant Rajoy.

stats