Crònica 18/10/2011

Piqué reclama combatre el frau fiscal

El lobi empresarial que presideix Josep Piqué creu que les polítiques d'austeritat s'han d'explicar millor. I que calen reformes, com la del sistema fiscal, perquè estigui al servei de "l'equitat social".

Manel Manchón
3 min
Josep Piqué, president del Cercle, ahir, a la seu del lobi empresarial.

BarcelonaTot alhora i amb urgència, perquè els mercats, amb raó o sense, poden deixar de confiar en l'economia espanyola. Tot, i amb valentia. El Cercle d'Economia considera que Espanya ha d'avançar de forma decidida en les reformes, mantenir les polítiques d'austeritat i combinar-les amb polítiques que promoguin el creixement. I una de les reformes necessàries és, segons el Cercle, la del sistema fiscal. Es reclama una revisió a fons "perquè el sistema estigui al servei de la competitivitat empresarial i l'equitat social". I "perquè, d'una vegada, es combati decididament el nivell de frau fiscal".

El president del Cercle, Josep Piqué, va desgranar ahir el document que amb el títol A temps de sortir del túnel, l'hora de la política vol interpel·lar el pròxim govern espanyol que surti de les eleccions del 20-N. Davant d'una situació de gran incertesa, el Cercle -després de llargs debats, com va admetre Piqué- reclama una doble actuació dels poders públics: la consolidació fiscal i les polítiques a favor del creixement i l'ocupació, en especial i de forma urgent per combatre l'atur juvenil. El debat sobre aquest doble objectiu és el que manté paralitzada la Unió Europea i amoïna els Estats Units.

Tasca pedagògica

Piqué, però, va ser molt clar en un aspecte essencial en aquests moments. Si bé no va negar en cap moment que s'han de mantenir les polítiques d'austeritat amb l'objectiu de reduir l'enorme deute de les administracions públiques -i el document del Cercle és prou diàfan en aquesta qüestió- també va exigir que s'expliquin "per què es fan les coses".

La reclamació és bàsica per mantenir la cohesió social i aconseguir que el conjunt de la societat navegui en la mateixa direcció. El document és clarificador: "Explicar les raons de l'austeritat i justificar les prioritats és una part essencial de la política d'ajustament. Només així s'entendrà que no és una deriva ideològica, sinó una política necessària per canviar les tendències explosives de la despesa i posar les noves bases d'un creixement sa i sostenible". ¿És un missatge per al govern de la Generalitat o per al govern espanyol? Piqué es va limitar a reforçar el missatge segons el qual "la tasca pedagògica ha de ser prioritària".

Pel que fa a les reformes, Piqué va considerar que, al marge de combatre a fons el frau fiscal, es poden modificar alguns impostos que aportin més recaptació a l'Estat. Una de les possibilitats apuntades podria ser l'IVA, encara per sota de la mitjana europea. El problema és que podria desincentivar la demanda interna del consum, que ja és prou baixa.

El Cercle no vol defugir el debat sobre la reforma de l'estat del benestar. La recepta, però, "no pot consistir en una retallada lineal de prestacions aliena a un ordre de prioritats adientment ponderat". La proposta del lobi és evitar "els abusos en les prestacions" i buscar la racionalització de la gestió, sense negar-se a fórmules que proposin el copagament.

Però en aquests moments el Cercle no vol posicionar-se, com ha fet en altres ocasions, sobre el pacte fiscal entre Catalunya i Espanya. Vol mantenir el seu equilibri intern, no sempre fàcil quan elabora els seus documents. Piqué ho va justificar perquè ara, en plena campanya electoral, s'utilitza en la batalla partidista.

Piqué, que tampoc no es va pronunciar sobre el seu possible retorn al govern espanyol si Mariano Rajoy l'hi demana, va posar encara més deures. Tot s'ha de fer alhora, i també el camí de la UE cap a una Europa "confederal" amb una unió econòmica i fiscal.

stats