Crònica 09/05/2011

Pla de Trias per reconvertir símbols de l'Estat a Catalunya

El ministeri de Defensa tindrà feina a negociar el pròxim mandat a Barcelona guanyi qui guanyi: si Hereu fa uns dies proposava reconvertir l'edifici del Sector Naval, Trias té tres propostes en cartera.

Albert Balanzà
2 min
L'alcaldable de CiU, Xavier Trias, ahir a la tarda amb militants i simpatitzants de la sectorial de gent gran a l'Orfeó Gracienc.

Barcelona.El denominador comú dels edificis i equipaments que planteja reconvertir Trias és la infrautilització que pateixen la caserna del Bruc, l'edifici del Banc d'Espanya de la plaça Catalunya i la residència de la Guàrdia Civil al número 11 de l'avinguda Madrid. L'esperança que l'Estat cedeixi es basa en l'èxit en la substitució dels símbols franquistes, que en aquest mandat s'han canviat a la Capitania, al Govern Militar, a la caserna del Bruc, a la residència Muñoz Grandes i al cementiri de Sant Andreu, quan tant el PSOE com el PP havien defensat durant anys que això era impossible. "La negociació serà difícil, però s'ha de posar sobre la taula", apunta el regidor de CiU a l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana.

Trias ja fa un parell d'anys que, juntament amb Esquerra i l'Ajuntament, defensa la reconversió en equipaments per a joves del quarter del Bruc, on ja només queden un centenar de soldats d'infanteria que depenen directament d'un general instal·lat a Sevilla, i ahir s'hi va tornar a referir en un míting a la plaça de la Concòrdia de les Corts amb un to fins i tot despectiu: "Què hi han fet, allà? Allò és com un Exin Castillos". La reconversió de l'espai aniria en la línia dels usos universitaris, com ara una residència d'estudiants, que susciten més unanimitat política a l'Ajuntament i social al veïnat.

En la precampanya Trias va recuperar una proposta de l'anterior campanya, la reconversió de l'edifici del Banc d'Espanya de la plaça Catalunya com a centre difusor de cultura catalana -el 2008 hi havia proposat fer la Biblioteca Central Urbana-. I entre les propostes de barri, concretament en el decàleg de promeses per al barri de les Corts, hi ha la cessió de la residència de la Guàrdia Civil de l'avinguda Madrid a l'Ajuntament de Barcelona per fer-hi equipaments.

Ahir el missatge de Trias, que va llançar al matí en una de les places de la ciutat preferides d'Hereu, va ser l'adéu a la política de grans esdeveniments que van caracteritzar sobretot els mandats de Pasqual Maragall i Joan Clos i que l'actual alcalde va intentar reprendre al final d'aquest mandat amb la candidatura dels Jocs d'Hivern. Trias no renega d'aquesta aspiració per al Pirineu, però no la considera prioritària en l'actual situació de crisi. "El gran esdeveniment és l'atenció a les persones", va afegir.

"Tinc sis néts i seré alcalde"

Aquesta frase Trias la va pronunciar a la tarda, en un acte a l'Orfeó Gracienc amb gent gran en què, a banda d'apuntar-se a cantar cuplets com Recordant la Monyos , l'alcaldable de CiU va defensar l'ampliació dels serveis socials per als avis i àvies en risc d'exclusió i per a la gent gran més activa. Trias fins i tot s'ho va fer venir bé per incloure's en el pack : "Fixeu-vos-hi, jo tinc sis néts i el 22-M seré alcalde".

stats