ONADA D'INSEGURETAT
Crònica 25/03/2011

Pla de xoc de mossos i agents rurals contra els robatoris al camp

Dani Revenga
2 min
Les explotacions agrícoles i ramaderes se senten impotents per frenar les accions delictives.

REUS.Pla de xoc de la Generalitat per frenar la proliferació de robatoris a les zones rurals dels últims mesos. El conseller d'Interior, Felip Puig, i el d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, van presentar ahir a Reus el denominat Programa Operatiu Específic del Món Rural. Aquest pla contempla un seguit de mesures encaminades a incrementar la vigilància policial i millorar-ne l'efectivitat a les àrees que són especialment sensibles a aquest tipus de delinqüència i en els períodes de més activitat. En concret, es planteja millorar la col·laboració entre els Mossos d'Esquadra i els Agents Rurals de la Generalitat. La implicació d'aquest darrer cos en el pla permetrà "millorar el coneixement que els Mossos tenen del territori i la percepció subjectiva de la seguretat, ja que la seva presència permet detectar qualsevol element que no és usual", en paraules del conseller d'Agricultura.

En aquest sentit, s'elaboraran mapes de cada zona amb la informació sobre els antecedents d'aquesta mena de robatoris per dissenyar quins són els espais preferents a protegir i en quins moments cal actuar, i es posarà l'accent en les èpoques de verema, la d'altres recollides de productes agrícoles o quan es produeix la dispersió del bestiar. A més, es donarà resposta a una demanda del sector agrari amb la possibilitat de fer les denúncies dels robatoris al mateix lloc dels fets delictius, de manera que s'agilitzin els tràmits dels afectats. Es potenciarà també la investigació en els circuits que segueixen els béns robats, especialment en el cas de la maquinària agrícola pesant.

Des d'Unió de Pagesos van valorar satisfactòriament les línies de treball del pla, tot i que van fer una crida a incrementar la comunicació amb el sector. Segons el coordinador del Camp de Tarragona del sindicat agrari, Josep Maria Coll, "els pagesos són els que coneixen el territori, els que veuen moltes de les coses que hi passen, i a l'hora d'investigar cal que els Mossos ens escoltin".

stats