BARCELONA
Crònica 20/12/2011

Pla de 10 milions per endreçar la Rambla

Posar ordre entre totes les parts en conflicte a la Rambla, des d'ocellaires fins a estàtues humanes, i acostar-la, de nou, als barcelonins. Trias afronta aquest repte amb un pla de 10 milions a executar fins al 2018.

Maria Ortega
2 min
Les parades reconvertides dels antics ocellaires presideixen la part de dalt de la Rambla.

BARCELONA.És un dels reptes pendents de Barcelona, una batalla amb molts fronts oberts, que fa anys que s'allarga i que l'alcalde Trias s'ha compromès a abordar ara de manera global. Ha arribat el torn de la Rambla i l'objectiu marcat és ambiciós: tornar-la a fer atractiva per als barcelonins. L'alcalde té clar que el prioritari és "passar a l'acció" i no permetre que aquest termòmetre ciutadà "caigui en la degradació". Encara no hi ha grans titulars, perquè el nou equip de govern avança amb peus de plom en un territori amb molts interessos en conflicte i no vol precipitar-se abans d'haver tractat cada tema en un seguit de sessions amb veïns, comerciants i entitats de la zona. Però sí que hi ha un termini i una previsió pressupostària: Barcelona invertirà deu milions d'euros entre el 2012 i el 2018 en un pla integral, el Pla Cor, per rentar la cara d'aquesta artèria.

De la mà del pla, que es presentarà en el ple d'aquest divendres com a mesura de govern, neix també el que han batejat com a Rambla Viva, un òrgan de seguiment del procés que es reunirà per abordar cadascun dels eixos i en què s'engloben des de les associacions d'estàtues humanes o mercats d'artesania fins als teatre de la zona o els grups de l'oposició. Des del PSC, ja avançaven ahir que estaran "al costat" de les millores a la Rambla, però demanaven que el pla no sigui només "una operació de maquillatge".

L'objectiu amb què es treballa, com explica la regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs, és que la Rambla "torni a bategar" -d'aquí el nom del pla- i deixar enrere tots els projectes parcials que han perseguit abans horitzons similars, com ara la recent regulació de les estàtues humanes, que de fet serà el primer tema que es posarà sobre la taula. Aquesta sessió està prevista per al 12 de gener i l'Ajuntament vol exposar-hi la necessitat de posar solucions a les aglomeracions de gent que es munten al voltant de les estàtues i que destorben el pas dels ramblejants. La possibilitat que hagin de fer front a una taxa per a l'ocupació de l'espai és un dels altres punts que s'abordarà en aquest apartat.

Ocellaires amb el futur a l'aire

El pla es planteja aspectes com la manera d'afrontar la presència de llauners o dels trilers que, dia sí dia també, repten els turistes a provar sort. En l'àmbit econòmic, un dels principals fronts oberts és el futur dels antics ocellaires que, després de la reconversió forçada per deixar de vendre animals, l'anterior equip de govern va acabar decidint que haurien de marxar de la Rambla. Ara tenen un procés judicial obert amb el consistori i demanen redissenyar els nous establiments, que Trias insisteix que són "el més horrorós" que ha vist mai. Un altre eix fonamental és el de la mobilitat. L'objectiu del pla és "prioritzar el vianant" i, en aquest sentit, l'alcalde va puntualitzar ahir que cal mantenir transport públic i càrrega i descàrrega, però que es limitarà "al màxim" la resta del trànsit.

stats