MOBILITZACIONS AL REGNE UNIT
Crònica 01/11/2011

Plega el degà de la catedral de Londres pels 'indignats'

Els indignats divideixen l'Església anglicana. El campament davant la catedral de Saint Paul a Londres força la dimissió del gestor del temple. Les autoritats planegen donar un ultimàtum als acampats.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min

Barcelona.L'Església anglicana s'ha convertit en la protagonista indirecta de les manifestacions contra la banca al Regne Unit. El campament d'indignats a les portes de la catedral de Saint Paul a Londres des del 15 d'octubre ja ha comportat la dimissió de dos alts càrrecs de la institució. L'últim va ser ahir Graeme Knowles, màxim responsable de l'administració del temple.

Knowles, en una intervenció davant del capítol, va qualificar la situació d'"insostenible". El degà de la catedral va considerar que era l'hora de donar "un nou lideratge a la gestió dels interrogants vitals als quals s'enfronta Saint Paul". El responsable directe és ara -a petició del capítol de la catedral- el bisbe de Londres, Richard Chartres, que legitima el dret a manifestar-se però considera que el campament ha anat massa lluny. "No agafarem una línia tova -va dir ahir a un grup de periodistes després de fer-se pública la notícia-. El campament ha de desaparèixer de totes maneres".

Una visió diferent a la del canonge Giles Fraser, un altre alt càrrec de la catedral que va legitimar la protesta i que, arran de la pressió mediàtica i política, va acabar dimitint el 27 d'octubre, un dia abans que el temple tornés a obrir les portes al públic. Per motius de "seguretat" relacionats amb l'acampada, la catedral va tancar la setmana passada. Un gest inèdit que no succeïa des de la Segona Guerra Mundial.

El suport o no a les protestes ha portat a la fractura en el si de l'Església anglicana, marcada per una important jerarquia que acaba amb la figura de la reina Elisabet II. L'arquebisbe de Canterbury, el màxim exponent en el rang eclesiàstic, va lamentar ahir la decisió del degà i va esperonar a trobar una solució pacífica al conflicte. Però el campament en si mateix s'ha trobat amb un altre gran adversari. Es tracta de la City of London Corporation, el govern local del districte financer de la capital. L'ens creu que la protesta a Saint Paul no fa més que posar pals a les rodes a un districte financer que no està passant pel millor moment. El Regne Unit s'enfronta als danys col·laterals de la crisi financera i el primer ministre, David Cameron -que aquest dies és a la cimera de la Commonwealth a Austràlia-, ha expressat que un grup de manifestants a tocar de la borsa no fa més que allunyar els inversors.

48 hores per marxar

Després de dues setmanes de protestes, tant el capítol de la catedral com la City consideren que ha arribat el moment de posar punt final al campament. L'argument de les autoritats és que bloquegen les voreres a la zona. "Manifestar-se és un dret essencial de la democràcia, però una protesta en un lloc de pas no ho és", va voler aclarir la setmana passada un executiu de la corporació, Michel Wellbank. Amb aquesta explicació han preparat una carta per distribuir al campament. Si no marxen en 48 hores emprendran un procés legal per dur-los als tribunals que podria durar mesos.

Però els indignats veuen lluny la fi de la protesta. En un manifest conjunt penjat al seu blog van al·legar que la seva causa "no ha estat mai relacionada amb el personal de la catedral" i que el problema és que la direcció de Saint Paul "està greument dividida".

stats