CRISI A LA INSTITUCIÓ EUROPEA AMB SEU A BARCELONA
Crònica 27/01/2011

Plega el secretari general de la Unió per la Mediterrània

El secretari general de la Unió per la Mediterrània (UpM) va anunciar ahir que deixava el càrrec en una carta que va enviar a les 43 delegacions que integren aquesta institució europea amb seu a Barcelona.

Marc Vidal
3 min
Mediterrania, Pedralbes

BARCELONA."Les condicions han canviat". Amb aquesta enigmàtica justificació, el secretari general de la Unió per la Mediterrània (UpM), el diplomàtic jordà Ahmad Masa'deh, va argumentar la seva renúncia al càrrec ahir en una carta enviada a les 43 capitals dels països que integren aquesta organització amb seu al Palau de Pedralbes de Barcelona. Masa'deh va ser nomenat ara fa just un any per encapçalar el secretariat d'una institució creada per la Unió Europea que aplega sota el mateix paraigua els 27 i els seus socis de la riba mediterrània.

En un comunicat, la secretaria general de la UpM va assegurar que Massa'deh, tot i les "difícils circumstàncies", havia "complert" amb la posada en marxa de la institució i li havia donat "visibilitat", però que havien canviat "les condicions" que l'havien portat a assumir el càrrec al gener de l'any passat i per això el secretari general plegava. Masa'deh n'ha tingut prou. Ha estat un any de topar, una vegada i una altra, amb la realitat. O més ben dit, amb moltes realitats. D'entrada, un procés de pau al Pròxim Orient ben estancat i que va obligar a suspendre, dos cops -al juny i al setembre-, la cimera de caps d'estat i de govern de la Unió per la Mediterrània que s'havia de fer a Barcelona. I encara avui, cap perspectiva de fer-la en el futur. Bloqueig polític de moment insuperable. Però també hi ha hagut problemes en el camp econòmic. La secretaria de la Unió per la Mediterrània va néixer amb uns compromisos de finançament que no s'han acabat de complir. Masa'deh va fer un pressupost a l'alça i de diners només n'han posat al final la Comissió Europea i els governs espanyol, francès i alemany. La crisi econòmica i les aspiracions gens modestes de Masa'deh van ser l'excusa perfecte per camuflar un desinterès general en el projecte.

És aquesta barreja de circumstàncies polítiques i econòmiques les que van acabar precipitant la dimissió d'ahir. "És una decisió final, que no té marxa enrere", van indicar fonts de la secretaria general de la Unió per la Mediterrània, "no hi ha només un motiu, és un cúmul de circumstàncies", van afegir.

Les súpliques de Masa'deh

El secretari general de la UpM feia setmanes que advertia que calien diners per donar força a la institució. En una entrevista al diari ARA el 5 de desembre ja va deixar clar que d'idees en tenia moltes i que calia el finançament necessari per tirar-les endavant. Masa'deh va lamentar la lentitud en l'aprovació dels documents que havien de regir l'elecció dels projectes que podria finançar la UpM i que li donarien visibilitat sobre el terreny. I va deixar anar una frase que ara sona com un presagi: "Sense un compromís clar dels 43 estats membres de la UpM, no podem fer res".

L'última activitat pública del secretari general de la UpM va ser dilluns de la setmana passada quan va signar a Barcelona un acord de col·laboració amb el Banc Europeu d'Inversions (BEI) per treballar conjuntament a la zona mediterrània. Des del seu naixement, la UpM havia establert sis àrees de treball prioritari per a aquesta àrea. Es tracta de camps d'actuació com ara la descontaminació del mediterrani, les energies alternatives o el desenvolupament empresarial. Però l'ombra del conflicte israeliano-palestí planava una vegada i una altra sobre la concreció final dels projectes. Una trobada a Barcelona a l'abril de l'any passat sobre l'aigua va fracassar després que els delegats de la UpM no es van posar d'acord sobre la denominació que calia donar als territoris ocupats. La pràctica va demostrar que més que grans cimeres davant les càmeres era millor el treball intern. I així s'han anat fent petits avenços, lluny dels focus.

Sarkozy no està de sort

La dimissió d'Ahmad Masa'deh és un nou revés per al president francès, Nicolas Sarkozy, que veu impotent com la seva política amb el mediterrani i el món àrab no acaba de funcionar. Primer ha estat la seva miopia amb la revolta de Tunísia i ara la crisi a la institució euromediterrània que ell mateix va impulsar l'any 2008 per substituir l'anomenat Procés de Barcelona.

Ara s'obre el procés d'elecció d'un nou secretari general que s'haurà de fer per consens dels 43 països integrants de la UpM. Hi ha un acord tàcit que fixa que el secretari general és un càrrec reservat al grup de països àrabs. Són els primers que s'hauran de posar d'acord en un nom. Un cop el tinguin, el sotmetran a la resta de països que l'hauran d'aprovar definitivament. De moment, no hi ha calendari.

stats