SEGURETAT
Crònica 12/02/2012

Policies locals en una situació precària als petits municipis

Els ajustos pressupostaris dels ajuntaments catalans afecten greument els serveis de la policia local. Els sindicats denuncien que s'han retallat les hores extres i que fan falta efectius en moltes poblacions.

Laura Díaz-roig
3 min

BARCELONA.Cotxes policials que no han passat la ITV, radars sense revisar i torns amb només un policia. Els sindicats denuncien que els ajustos pressupostaris dels ajuntaments estan afectant greument els serveis de la policia local i repercuteixen directament en la seguretat dels ciutadans. La majoria de consistoris, pressionats per la situació econòmica, han retallat, ajustat o suprimit la seva policia, eliminant les hores extres, acomiadant interins o reduint el material.

"Estem molt sols", diu un dels policies locals de Cadaqués, que explica que, durant l'hivern, alguns torns de tarda i de nit els fa un únic efectiu. La mateixa persona, doncs, patrulla pels carrers i atén el telèfon, ja que l'oficina és buida des de les dues del migdia. A més, la comissaria de Mossos més propera és la de Roses, a més de mitja hora de camí. "Els mateixos Mossos de Roses, quan reben una trucada, ens avisen a nosaltres perquè primer anem a veure què està passant. Si hi ha problemes els truques i vénen", diu l'agent, que explica que treballar sol genera inseguretat. Des de l'Ajuntament, però, subratllen que no s'han disminuït els efectius en els últims mesos i que en tots els torns del 2012 estan previstos dos policies.

El director general d'Administració de Seguretat de la conselleria d'Interior, Andreu Martínez, destaca que, precisament a Girona, s'ha engegat una prova pilot d'una freqüència compartida entre Mossos i 22 policies locals, de manera que si hi ha qualsevol incidència puguin estar permanentment connectats. "Hem d'entendre que la situació pressupostària genera reajustaments en plantilles i hem de coordinar-nos millor amb els mecanismes que ja preveu la llei", diu.

"El peix que es mossega la cua"

Els sindicats asseguren que la majoria de les retallades se centren en les hores extres. "La compensació de les hores extres ja no és econòmica sinó amb temps. És el peix que es mossega la cua, perquè som pocs i hi ha moltes dies en què hi ha forats", diu José Luis Ortega, coordinador de policia local de CCOO. Així, per exemple, a les comarques de Ponent, en molts municipis com Tàrrega, el 95% de les hores extres no es cobreixen. Els sindicats expliquen que la crisi s'ha afegit al fet que moltes policies locals ja tenien el personal just perquè no s'havien cobert totes les places.

Retallada en la seguretat

"Tots els ciutadans hi surten perdent. Retallem en seguretat en un moment de crisi, que és quan hauria d'augmentar. Els ciutadans són els que en paguen les conseqüències", diu Josep Antoni Franco, d'UGT. Segons els sindicats, fins i tot s'han arribat a eliminar completament alguns dies les guàrdies nocturnes de la policia local en poblacions com Sant Cebrià de Vallalta i Sant Feliu de Codines. "És impossible garantir les 24 hores dels 365 dies de l'any amb deu o dotze efectius", explica Ortega.

Tot i que la falta d'efectius és el que repercuteix més directament en els ciutadans, les retallades afecten també el material. Així, segons explica Àlex Duran, de l'Agrupació de Policies Locals de CCOO a Girona, en algunes poblacions com Castelló d'Empúries i Cadaqués els vehicles i les motos no han passat la ITV i en altres com l'Escala no hi ha diners per a gasolina i es donen directrius per patrullar a peu.

A Castelló d'Empúries, per exemple, el radar no ha passat la revisió -que costa més de 1.000 euros- i està aturat, segons els sindicats. La reunió de la Comissió de la Policia de Catalunya, màxim òrgan consultiu entre Interior i els ajuntaments en matèria de seguretat, va constituir l'1 de febrer cinc grups de treball, entre els quals destaca l'elaboració d'un pla per unificar les compres, per maximitzar els recursos econòmics i unificar el concepte de seguretat pública, segons Interior.

A la recerca de solucions

"Els serveis s'han d'ajustar a la situació econòmica. Cap alcalde està reduint per gust les hores extres i els torns, sinó que és una obligació", diu Miquel Buch, president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), que destaca que els alcaldes busquen la col·laboració de tots els implicats per solucionar el problema "de la millor manera".

Buch assegura que no és cap novetat que hi hagi només un policia local en un torn, ja que la policia municipal ha suposat des de fa anys un esforç pressupostari per als ajuntaments que, en èpoques de vaques magres, "no es pot fer". Destaca, en aquest sentit, que no hi ha diners per pagar les hores extres i que l'única solució passa per reduir-les o canviar-les per dies de festa. Es tracta d'un remei, però, que els sindicats no accepten.

stats