ELECCIONS PARLAMENTÀRIES
Crònica 10/10/2011

Polònia revalida a les urnes la confiança en el seu govern

El partit liberal del primer ministre, Donald Tusk, s'ha convertit en la primera formació política que és reelegida per a un segon mandat des del final del comunisme a Polònia.

Isaac Lluch
2 min
Polònia revalida a les urnes  la confiança en el seu govern

BerlínPolònia va votar ahir un nou parlament. Més de 30 milions de votants van ser cridats a escollir 460 diputats. Tot i que l'índex de participació va ser pobríssim (47,7%), aquesta cita amb les urnes passarà a la història per haver possibilitat un fet inèdit des de l'any 1989: el partit governant va ser validat per continuar en el poder una legislatura més.

En efecte, a l'hora de tancar-se aquesta edició, el còmput aproximat de vots facilitat per la televisió pública TVP facultava la reelecció de Donald Tusk com a primer ministre polonès al capdavant de la liberal Plataforma Ciutadana (PO). Amb un 39,6% dels vots, Tusk hauria guanyat els comicis al líder opositor del partit nacionalista Llei i Justícia (PiS), Jaroslaw Kaczynski (30,1%). El soci minoritari del govern sortint, el Partit Agrari (PSL), hauria obtingut el 8,9% dels sufragis, superat, amb tot, per l'anticlerical Moviment Palikot (RPP) (10,1%), que debutava a les eleccions parlamentàries del país. L'Aliança Esquerra i Democràcia (SLD) també tindrà representació a la cambra de diputats en obtenir el 7,7% de suport.

Tusk no ho ha tingut gens fàcil per convertir-se en el primer ministre que és reescollit des de la caiguda del comunisme. La campanya electoral, que s'havia desenvolupat de manera anodina i amb temes recurrents, es va enverinar els últims dies amb l'ofensiva final del populista i conservador Jaroslaw Kaczynski. El germà bessó de Lech Kaczynski, el president polonès que va morir l'any passat en l'accident aeri de Smolensk, no va dubtar a denunciar que Tusk estava al servei de la cancellera alemanya, Angela Merkel, de qui va dir, ni més ni menys, que tenia ambicions d'envair l'oest polonès.

"La confiança que m'han donat els polonesos a les urnes confirma que aquests quatre anys han tingut un sentit profund i són un bon començament per a una Polònia millor", va resumir ahir el revalidat premier , mentre prometia que per continuar aportant un rumb de modernització i creixement al país compta amb uns 300.000 milions de zloty (prop de 67,5 mil milions d'euros) d'ajuts de Brussel·les.

Pactes necessaris

La històrica victòria de Tusk no és suficient, però, perquè la plataforma liberal PO governi en solitari. Segons el còmput aproximat de vots, al partit governant li caldrà pactar amb un tercer soci a banda del PSL per consolidar una majoria absoluta en el Parlament. Podria ser la plataforma d'esquerres SLD o la nova sensació política a Polònia: el partit liberal anticlerical liderat per Janusz Palikot, exdiputat precisament de la formació de Tusk.

El Moviment Palikot advoca per una economia liberal, però el que ha fet més forat en l'electorat polonès és la defensa radical de l'anticlericalisme -en un país on el 90,7% de la població es declara catòlica- i de la liberalització del consum de marihuana. Aquest partit demana acabar el concordat amb el Vaticà i posar fi també a la presència de l'Església catòlica en les institucions públiques. A Polònia encara és costum, per exemple, que un capellà beneeixi tots els nous cotxes de la policia.

"No pactarem amb ningú que vulgui la legalització de les drogues", havia promès Donald Tusk en campanya electoral fent referència al Moviment Palikot. Si es confirmen els resultats avançats ahir, però, el reescollit primer ministre haurà de tenir molta mà esquerra per estar a l'altura del primer cap de govern d'ençà de la caiguda del comunisme que aconsegueix mantenir-se en el poder durant dues legislatures consecutives.

stats