ELECCIONS PRESIDENCIALS
Crònica 05/02/2012

Pols entre partidaris i detractors de Putin a Moscou

Bricio Segovia
2 min
Un cartell mostra Putin com si fos Stalin i un altre li diu: "No som l'oposició, som els teus amos. No protestem, t'acomiadem".

MOSCOUAVladímir Putin ahir li van xiular les orelles. I molt. Més de 200.000 persones es van manifestar a favor i en contra del candidat a la presidència russa, segons els organitzadors. Ho van fer enmig de l'onada de fred siberià que a Moscou deixava -20 ºC.

Els opositors van avançar poc més de dos quilòmetres, des del centre de la capital fins a la plaça Bolótnaia, repetint la jugada de les multitudinàries protestes del 10 de desembre, que anunciaven al món que Rússia havia despertat d'un inactivisme polític latent. El lema també era el mateix: "Per unes eleccions justes", en al·lusió als recents comicis parlamentaris en què el partit de Putin, Rússia Unida, va obtenir la majoria absoluta sota l'ombra del frau electoral. Però entre les peticions perquè es repeteixi la votació, el nom del primer ministre va sonar fort. "Fora Putin" i "Putin, lladre i pocavergonya" són alguns dels eslògans que es van sentir entre els més de 100.000 assistents que s'atribueix l'organització o els 23.000 de la policia.

A la concentració hi van participar liberals, nacionalistes, comunistes i ciutadans que temen el retorn de l'exagent del KGB a la presidència per un període que podria estendre's fins a 12 anys.

L'únic candidat presidencial que va assistir a la marxa va ser el multimilionari Mikhaïl Prókhorov. "Sóc enmig de la manifestació, parlant amb la gent. Fa fred, però no em deixen anar i això és alentidor. Vol dir que faig falta", va publicar a Twitter.

A l'oest de la ciutat, el nom de Putin va estar en boca de 138.000 simpatitzants, segons dades oficials. Aquesta manifestació, orquestrada intencionadament el mateix dia que l'antigovernamental, convocava qui estigués en contra d'una nova revolució com la que es va formar el 2004 a Ucraïna en un escenari de protestes similar al de Rússia ara.

"Ningú, ni jo tampoc, esperava que hi vingués tanta gent", va dir Putin, segons les agències russes. "Pel que fa a les multes, els organitzadors no cal que hi pateixin perquè estic disposat a contribuir-hi", va afegir en referència a les sancions que hauran de pagar per haver sobrepassat els 15.000 assistents autoritzats pel govern local.

L'avantatge del 'premier'

Molts dels partidaris del primer ministre van arribar a la concentració en autobusos d'empreses públiques i s'especula que part d'aquests treballadors van ser obligats a participar en l'acte per conservar la feina. També s'han difós els comentaris de manifestants que afirmen haver rebut diners a canvi d'assistir-hi. Sigui com sigui, l'elevada xifra de persones que s'ha concentrat a favor de Putin reflecteix que, tot i que un sector de la població s'ha revelat a l'estancament polític del país, encara són molts els russos que volen que torni a la cadira presidencial que va ocupar durant vuit anys, fins al 2008. I el candidat juga amb avantatge. Com a primer ministre, va començar la seva campanya abans que la resta de líders obtinguessin el vistiplau del Kremlin per participar als comicis del 4 de març. Putin ha promès un augment de les pensions -i s'ha assegurat així els vots de milions de jubilats- i ha reduït el preu de la gasolina als agricultors. La mesura costarà a les petroleres uns 500 milions d'euros, però satisfarà 30 milions de votants.

stats