09/10/2011

La fusió del Popular I el Pastor potencia l'interès per la CAM

3 min

BARCELONA.Banco Santander, BBVA, CaixaBank i Banc Sabadell han presentat ofertes per optar a l'adjudicació de la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM), però estan espantats per l'elevada exposició immobiliària de l'entitat alacantina. El Banc d'Espanya segueix aixecant catifes, mentre que ja ha assumit que haurà de vendre la CAM pràcticament de franc i amb uns costos de sanejament inicials de 3.800 milions d'euros.

Però l'oferta del Banco Popular sobre el Pastor ha remogut seients. L'última operació corporativa plantejada al sector financer espanyol es va fer fa just un any, quan el Sabadell va absorbir Banco Guipuzcoano en una opa amistosa molt similar en el seu disseny (bescanvi d'accions) a la del Popular. El banc que presideix Josep Oliu ha adquirit una gran experiència a integrar actius d'altres bancs, donat que en els últims dotze anys ha realitzat quatre compres importants (Natwest, Urquijo, Atlántico i Guipuzcoano) a Espanya. Fins al punt en què fa uns mesos va presentar una oferta pel Pastor, igual que el banc que finalment ha acordat la seva fusió.

Així, el moviment del Banco Popular ha estat suficient perquè tothom vulgui moure fitxa. Amb tot, l'operació no ha mogut el mapa financer espanyol: Banco Santander i BBVA segueixen sent les principals entitats del sector, seguits de Bankia (l'antiga Caja Madrid més sis caixes entre les quals hi ha la Caixa Laietana) i CaixaBank. Després ja ve el Popular, que consolidarà el cinquè lloc, si bé és veritat que eixamplarà la distància respecte del Banc Sabadell (els actius de la suma del Popular i el Pastor arribaran als 174.000 milions, mentre que el Sabadell tenia 86.243 milions al juny).

Malgrat que la foto no varia, la CAM apareix a l'horitzó com una oportunitat per créixer. Banco Santander, BBVA i CaixaBank apareixen com a potencials adjudicataris de la caixa alacantina, més que res pel seu potencial per digerir els actius defectuosos i el cost de la reestructuració que s'hi haurà de fer. Però darrere ve el Banc Sabadell, que segueix tenint ganes de créixer i que veu com una possible oferta guanyadora per la CAM tornaria a escurçar la distància sobre el Popular. El banc vallesà ja va intentar sense èxit adjudicar-se Cajasur i, en algunes ocasions, ha intentat créixer a Galícia amb la compra d'oficines de caixes en reestructuració.

El Popular valora el Pastor en 1.360 milions, xifra que es considera una oferta atractiva pels analistes, la millor que s'ha fet des que va començar l'any. Això vol dir que és 0,75 vegades el valor en llibres del banc gallec. Cal considerar que Bankia va sortir a cotitzar al juliol a unes 0,4 vegades. I les valoracions que el Banc d'Espanya ha fet de CatalunyaCaixa, Unnim i Nova Caixa Galicia encara han estat més baixes.

Tot obert

Les exigències de capital de Basilea III, de les proves d'estrès i dels últims corrents d'opinió europeus de recapitalitzar la banca han fet reviscolar la possibilitat de les fusions, especialment per part de la banca mitjana. L'alternativa passa per realitzar ampliacions de recursos propis, però resulten cares i tenen el risc que no es cobreixin, com ha estat a punt de passar en les sortides a borsa de Bankia i Banca Cívica. De fet, els inversors de la borsa espanyola ja van entendre el mateix divendres (quan es van donar a conèixer les negociacions del Popular amb el Pastor) que passaran més coses en el segment dels bancs petits. Banc de València, controlat en un 40% per Bankia, va incrementar la seva cotització més d'un 10%. Aquest últim banc ja ha pactat amb el Banc d'Espanya unes dotacions de 400 milions per als pròxims dos anys i vol proposar una ampliació de capital els pròxims mesos.

La integració del Pastor al Popular també té a veure amb les últimes proves d'estrès fetes al juliol. El banc gallec les va suspendre. Les entitats havien d'aconseguir un capital de qualitat (Tier1) del 5%, i el Pastor només va arribar al 3,3%, fet que suposava que tenia un dèficit de 317 milions. De les altres quatre entitats espanyoles que van suspendre els exàmens europeus, CatalunyaCaixa ha acabat en mans del Banc d'Espanya a través del FROB, igual que Unnim. La CAM ha estat directament intervinguda.

stats