08/10/2011

Popular i Pastor reobren les fusions a la banca mitjana

2 min
Condemnats a entendre's per augmentar de dimensió La seu del Banco Pastor a la Corunya, on s'han rebut ofertes per integrar l'entitat gallega, cosa que ha significat la reobertura del panorama d'integracions en la banca mitjana espanyola, després que es tanquessin les de caixes fa just una setmana.

Barcelona.El governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, ja ho va avisar fa just una setmana: "La reestructuració del sector financer no s'ha acabat". Aquesta sentència, pronunciada en la roda de premsa de divendres passat per presentar el nou mapa de caixes, s'ha convertit en el tret de sortida d'una segona tanda de fusions en la banca mitjana espanyola. Ahir, el Banco Popular i el Pastor van reconèixer davant la CNMV contactes per fusionar-se.

El Popular vol absorbir el Pastor, a través d'un intercanvi d'accions (1,11 títols de nova emissió del Popular per cada acció del banc gallec), cosa que representa una prima (sobrepreu respecte a les cotitzacions) del 31,2% sobre el Pastor. Això suposa valorar el Pastor en 1.084 milions, amb el valor en borsa just abans que fos suspesa la cotització. Cal afegir 277 milions dels bons convertibles, cosa que acosta l'operació als 1.400 milions d'euros.

Precisament, aquests bons comercialitzats l'abril passat a un tipus d'interès del 8,25% mostren la dificultat de la banca mitjana per finançar-se, van argumentar fonts del sector. Aquesta és, doncs, una de les raons per les quals el banc gallec buscava un soci per entendre's. Banc Sabadell va presentar una oferta, segons les mateixes fonts que l'entitat catalana no ha volgut comentar.

Al sobrepreu esmentat del 31,2% que pagarà Banco Popular s'hi ha d'afegir el risc immobiliari que retindrà l'entitat fusionada, que arribarà als 31.000 milions. A més, les pèrdues no provisionades en inversions en aquest sector sumen 1.300 milions, quantitat que haurà d'assumir l'entitat compradora. En positiu, els nivells de morositat tant del Popular (5,58%) com del Pastor (5,73%) eren el juny passat inferiors a la mitjana del 6,4%.

El 60% acceptaran l'oferta

Més del 60% del capital del Pastor acceptaran l'oferta del Popular, segons informa Efe. La Fundació Pedro Barrié de la Maza, que controla el 42,1% del capital de l'entitat comprada aprovarà el bescanvi d'accions. També Amancio Ortega, principal accionista d'Inditex (Zara) i propietari del 5% del Pastor, també participarà en l'operació.

L'entitat fusionada es consolidarà en la cinquena posició del rànquing espanyol, per sota del Santander, BBVA, Bankia i CaixaBank. En sisena posició hi ha Banc Sabadell. Comptarà amb uns actius de 174.000 milions, una plantilla de 18.380 empleats i una xarxa de 2.833 oficines. El benefici net del Popular va ser de 305 milions durant el primer semestre, cosa que va representar una caiguda del 13,9% sobre els primers sis mesos del 2010, mentre que el Pastor va comptabilitzar uns resultats de 38,17 milions, amb una reducció del 38%.

stats