Crònica 13/05/2011

Portabella descarta Hereu i espera un gest de CiU

A Unitat per Barcelona ni li passa pel cap votar una nova investidura d'Hereu com a alcalde, però tampoc regalarà el càrrec a un Trias capaç de situar-se equidistant entre els independentistes i el PP.

Roger Tugas
3 min
Portabella concorre per quart cop com a cap de cartell d'ERC, ara en una coalició més àmplia, a l'alcadia de Barcelona i ho fa en un context advers per als republicans.

Barcelona.El seu candidat, Jordi Portabella, encara no ho ha confirmat públicament de manera taxativa, però els membres d'Unitat per Barcelona tenen clar que un pacte amb Jordi Hereu després de les municipals és impossible. Impedeixen l'acord els socis d'ERC a la coalició, Reagrupament i Democràcia Catalana, l'"esgotament" del model de ciutat del PSC i l'objectiu de la candidatura que Barcelona actuï "com una capital d'estat". Tanmateix, això tampoc no vol dir que estigui tancat un pacte amb el convergent Xavier Trias, que juga a mantenir l'ambigüitat sobre aliances (insisteix en l'objectiu de governar sol), una equidistància entre UxB i PP que molesta els independentistes. La coalició espera aviat un gest del convergent en detriment d'Alberto Fernández Díaz, que a priori també podria decantar majories.

El primer trencament de Portabella amb Hereu ja es va produir fa quatre anys, quan -com a líder del grup d'Esquerra- va decidir no renovar el tripartit a l'Ajuntament malgrat que ha votat cada any els pressupostos de PSC i ICV-EUiA. Una situació com aquesta ara no és plantejable i UxB té clar que, si ha d'arribar a acords estables amb el futur alcalde, haurà de formar part del govern i ocupar àrees de gestió.

Les crítiques de Portabella al model de ciutat, unides a una relació personal poc fluïda, fa temps que feien presagiar la fractura. Només una victòria de Montserrat Tura a les primàries hauria permès parlar d'un acord amb el PSC. A més, la suma amb RCat i DC, que han accentuat el discurs nacional d'ERC, impossibilita encara més l'opció.

L'estratègia de Portabella passa per constituir un tercer espai a banda de CiU i el PSC, i per això no vol aparèixer formalment com a crossa de ningú. Tanmateix, el seu número dos, Joan Laporta, és difícil de controlar i ja va assegurar just integrat a UxB que aquesta formació donaria suport "a la llista més votada", que tot apunta que serà la de CiU. "No som aquí per pactar tripartits", ha afirmat recentment.

El paper del PSC al Congrés amb el fons de competitivitat tampoc ha passat desapercebut i ha refermat el rebuig a entendre-s'hi en el si d'UxB. Portabella va assegurar que "cal evitar que Barcelona tingui com a alcalde algú" del PSC. A DC dubten "molt" que Hereu comparteixi la seva postura de "fer de Barcelona capital d'estat", cosa que fa "pràcticament impossible" un acord. Des de RCat, Ignasi Planas -el quart de la llista-, reitera que la seva formació "té una posició molt nítida" conforme al fet que "la fórmula del tripartit no ha estat positiva ni s'ha de reeditar".

Malgrat les ganes de governar i el rebuig a Hereu, Trias no obtindrà gratis els vots d'UxB. El candidat de CiU va votar a la consulta del 10 d'abril, però el seu partit, tres dies més tard, va rebutjar donar suport a la independència al Parlament, un canvi de posicionament que provoca recel en la coalició. Planas, de fet, constata una "greu dificultat a pactar amb gent [CiU] que es planteja pactar amb el PP" i reclama a Trias un "gest", perquè "no hi ha equidistància possible entre UxB i el PP". Un to, però, més suau que amb Hereu. Portabella ha afegit un tercer requisit: que CiU no practiqui retallades com a la Generalitat.

Trias prefereix governar sol

Trias només ha satisfet -de moment- l'última petició i ha assegurat que es discutirà amb Artur Mas per frenar-ne algunes, però en canvi vol copiar la seva geometria variable d'aliances. "Com menys lligat de mans i peus, millor", va explicar ahir l'alcaldable de CiU, que se sent "feliç" perquè pot "pactar amb tothom". Portabella, a qui les enquestes no donen més dels quatre regidors que ERC va obtenir el 2007, intentarà un acostament abans del 22, però a Trias el sedueix governar sol, encara que sigui en minoria.

stats