EUROPA CRISI DEL DEUTE
Crònica 17/02/2012

Portugal davant del mirall grec

Landon Thomas Jr
3 min
Portugal davant del mirall grec

THE NEW YORK TIMES / LISBOAMentre Grècia es baralla per aconseguir complir les complicades clàusules europees per rebre el pròxim rescat, Portugal observa i aprèn la lliçó del que podria haver de suportar aviat. A diferència de Grècia, Portugal és un país rescatat que ha fet tot el que la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional li han demanat a canvi dels 78.000 milions d'euros que va rebre Lisboa al maig. Però, malgrat tots els esforços i haver complert tots els requisits, Portugal no surt del pou.

La relació entre el deute de Portugal i tota la seva economia (o producte interior brut) era del 107% quan va rebre el rescat. Però el percentatge ja ha crescut i està previst que arribi al 118% enguany. Això no passa perquè el deute sobirà portuguès hagi augmentat, sinó perquè la seva economia s'està encongint. Els analistes observen que aquest és el mateix cercle viciós que està afectant la resta d'Europa.

Dos altres països segueixen la pista lusitana, Espanya i Itàlia, que també han incrementat el deute en relació al PIB -malgrat que a Portugal s'han adoptat les dures mesures en la retallada dels pressupostos que ha prescrit la troica. Les noves dades sobre l'economia grega, publicades aquest dimarts, van mostrar que s'havia contret més del que s'esperava l'any passat, mentre Atenes lluita contra les exigències d'austeritat cada vegada més dures dels seus prestadors europeus.

Sense creixement, la reducció del deute és una missió gairebé impossible. És com intentar pagar un important crèdit al banc després de retallar-te el sou. És possible que retallis les despeses, però amb menys ingressos és difícil deixar de banda els diners per pagar el deute.

L'alumne predilecte de la troica

Vítor Gaspar, el ministre de Finances portuguès que va arribar al poder com a part d'un nou govern conservador l'estiu passat, és molt apreciat pels funcionaris europeus d'Economia. Ha aconseguit reduir el dèficit pressupostari del govern més d'un terç fins ara. Això ha estat possible gràcies a dures mesures que inclouen retallades en la despesa i els salaris, una revisió de les pensions i l'augment dels impostos. Però molts economistes opinen que aquestes tàctiques són també la raó per la qual l'economia portuguesa ha caigut un 1,5% aquest 2011 i està previst que caigui el doble aquest any.

"El deute de Portugal no és sostenible -diu David Bencek, analista del Kiel Institute for the World Economy, una organització de recerca alemanya-. L'economia real no té prou estructura per poder créixer en el futur i això farà que sigui impossible retornar el deute a llarg termini".

La població portuguesa, de moment, ha aguantat estoicament les retallades, a diferència de Grècia, però comença a perdre la paciència. Dissabte més de 100.000 persones van inundar el centre de Lisboa en una manifestació en contra de les mesures d'austeritat i una taxa d'atur del 14%. "L'FMI no té l'última paraula!", cridaven els portuguesos.

L'FMI, per la seva part, prediu que Portugal creixerà prou per poder sufragar el seu deute fins a uns nivells mínimament acceptables. Però tot i l'avaluació l'organisme alerta que si Portugal no complís els mínims exigibles "no seria sostenible".

Gaspar, exdirector de recerca del Banc Central Europeu i seguidor de la filosofia de l'austeritat, insisteix que el deute del país encara és reversible. I no té cap intenció d'aplicar les retallades més a poc a poc. Aquest any té previst reduir el pressupost per a les pensions 1.200 milions d'euros com també les pagues dobles dels treballadors públics.

"Hem respost i el nostre programa d'ajustos és de referència a l'eurozona", va dir durant una entrevista fa una setmana. Un cop les reformes pressupostàries de Portugal prenguin forma, el ministre de Finances portuguès prediu que l'economia del país creixerà més del 2% des del 2014 i el deute s'anirà eliminant de manera proporcional.

La troica ha venut el model portuguès com a exemple de reforma d'un model econòmic "catastròfic". Les expectatives són molt altes i han deixat clar que, malgrat que els resultats enguany no siguin positius, estan disposats a injectar més diners l'any vinent si és necessari. Però les dades demostren que el model econòmic de Brussel·les i l'FMI, de moment, no està donant els seus fruits.

Un model crític

Si tant Portugal com la resta de països europeus amb un deute galopant tenen dificultats a la llarga per pagar el seus creditors per la falta de creixement, molts experts prediuen que hauran de renegociar la seva prescripció. Molts països de l'Amèrica Llatina van haver de fer el mateix durant la dècada dels 80, després de veure que l'austeritat exigida per l'FMI els impedia créixer.

"Tot plegat és pseudociència -diu Charles Wyplosz, un economista internacional-. Per això crec que Portugal haurà de reestructurar el seu deute, i Itàlia també".

stats