CRISI ECONÒMICA
Crònica 23/03/2012

Portugal dóna carpetada a l'AVE Madrid-Lisboa

El primer ministre portuguès, Pedro Passos Coelho, va ratificar ahir que el projecte d'alta velocitat ha quedat "arxivat". La decisió arriba amb una nova vaga general que deixa el país en una greu situació.

Beatriz Arias
2 min
Els sindicats es van mostrar satisfets per la jornada i van fer un balanç positiu malgrat que el seguiment va ser inferior al de les últimes aturades.

BARCELONAEl Tribunal de Comptes de Portugal, l'organisme encarregat d'examinar els contractes estatals, va trobar irregularitats en el contracte firmat per l'aleshores primer ministre socialista, José Sócrates, i el consorci empresarial Elos. El projecte havia de construir el tram de via de 167 quilòmetres que arribés fins a la frontera espanyola, per un valor de fins a 1.400 milions d'euros.

Les raons apuntades pel Tribunal de Comptes van servir com a excusa perfecta a l'actual primer ministre conservador, que va arribar al poder el juny passat. "No veig cap raó per insistir en aquesta matèria", va afegir en declaracions als periodistes ahir a Porto (al nord del país). El màxim dirigent portuguès també va citar l'interès dels contribuents portuguesos per justificar la seva decisió. Passos Coelho va explicar, a més, que el seu govern donarà prioritat a les connexions ferroviàries de mercaderies i en ample de via europeu entre els ports portuguesos per facilitar la connexió amb Espanya i França.

Les reaccions socialistes a la cancel·lació definitiva de la que havia estat una de les promeses electorals de José Sócrates no es van fer esperar. La diputada Ana Paula Vitorino va ser contundent: "No es pot actuar d'aquesta manera després que la Comissió Europea hagi reafirmat la importància d'aquesta connexió tant per a Portugal com per a la UE".

La ministra espanyola de Foment, Ana Pastor, va anunciar una trobada amb Passos Coelho per tractar la qüestió.

Poca incidència i alguns aldarulls

L'anunci va arribar ahir enmig d'una nova vaga general contra les mesures d'austeritat que ha aplicat el govern portuguès, a canvi de les ajudes financeres de la UE i el Fons Monetari Internacional, acordades el maig passat. Es tractava de la segona aturada en només quatre mesos i la va convocar el CGTP, el principal sindicat, però no va comptar amb el suport de la UGT.

On es va notar més va ser als serveis públics -escoles, hospitals, tribunals, correus i recollida d'escombraries-, tot i que de manera desigual. El sector del transport va ser on es va notar més l'impacte: el metro es va aturar, van funcionar un 15% dels autobusos i l'activitat als principals ports del país es va veure reduïda. La majoria de comerços, però, no van tancar. Malgrat que el seguiment va ser inferior al de l'última registrada, els sindicats es van mostrar satisfets per la jornada i en van fer un balanç positiu. A la tarda, algunes de les manifestacions convocades van acabar en enfrontaments entre la policia lusitana i els indignats portuguesos. Els aldarulls van acabar amb alguns ferits lleus i diverses detencions.

stats