CIMERA DEL CONSELL EUROPEU
Crònica 25/03/2011

Portugal necessita un rescat de 75.000 milions

Portugal necessita 75.000 milions d'euros per tornar a una mínima normalitat, la meitat del seu PIB. La situació financera es complica i els interessos pels bons portuguesos a deu anys ja es paguen al 7,6%.

Alex Font
2 min
Somriure tot i la crisi José Sócrates, ex-primer ministre portuguès, a l'arribada a la cimera.

Brussel·les.Europa ja dóna per fet que haurà de rescatar Portugal de la fallida econòmica igual que ha fet amb Grècia i Irlanda. Ahir, Jean-Claude Juncker, president de l'Eurogrup, es va atrevir fins i tot a quantificar els diners que necessitarà el país: entre 70.000 i 75.000 milions d'euros, l'equivalent a la meitat del PIB portuguès.

Responent a la premsa, Juncker va dir: "Si Portugal demana ajuda, aquesta xifra em semblaria raonable". En el seu dia, per als rescats de Grècia i Irlanda van fer falta 110.000 i 85.000 milions d'euros, respectivament. Juncker va fer aquestes declaracions a Brussel·les, ciutat on ahir va començar una cimera del Consell Europeu que havia d'estar centrada en la millora de la competitivitat dels països comunitaris i en la creació d'un fons de rescat permanent per a països en crisi. Però la dimissió abans d'ahir de José Sócrates, primer ministre portuguès, va alterar els plans.

Sembla que ja ningú confia en la capacitat de Portugal per sortir tota sola de la crisi. Després que els partits de l'oposició rebutgessin per quarta vegada el seu pla d'austeritat per reduir el dèficit, la dimissió de Sócrates ha disparat els interessos que Portugal paga per vendre deute. Els interessos pels bons a deu anys han pujat fins al 7,6% i, pels bons a cinc anys, el 8,2%. Els analistes consideren que uns interessos superiors al 7% són inassumibles.

Sócrates havia pactat amb la Unió Europea que retallaria el dèficit des del 7% registrat el 2010 fins al 4,6% aquest any i fins al 3% l'any vinent. Fins ara, Portugal tenia una certa reputació per la seva capacitat de reduir el dèficit dràsticament (entre el 2005 i el 2007 ja va reduir-lo a menys de la meitat). Però el rebuig del Parlament portuguès al pla que havia d'aconseguir aquest objectiu va precipitar la dimissió de Sócrates, que ja ha anunciat que es tornarà a presentar a les eleccions.

A més d'això, a Portugal li han sortit més problemes inesperats. Aquesta setmana es va filtrar als mitjans que la Unió Europea dubta de les estadístiques reals de Portugal. Segons la premsa portuguesa, la UE sospita que el dèficit real del 2010 va ser del 8,2% en comptes del 7% anunciat pel govern de Sócrates. Aquesta ha estat una altra de les raons que han dinamitat la confiança dels inversors. Ara la majoria d'experts consideren que Portugal potser aguantarà setmanes, o fins i tot mesos, però que no podrà anar més enllà de l'estiu sense ajuda exterior.

El possible rescat de Portugal ha reanimat el debat sobre si Espanya (que té una economia cinc vegades més gran que la portuguesa) també podria necessitar el rescat. Però ni a Brussel·les ni als mercats sembla que hagi quallat el temor que sí que hi va haver ara fa mig any, quan Irlanda va fer fallida. Les reformes aprovades des d'aleshores (la reforma laboral, la de les pensions i la privatització, entre d'altres) semblen haver convençut els inversors que Espanya té plans seriosos per redreçar l'economia futura.

stats