ELECCIONS LEGISLATIVES
Crònica 05/06/2011

Portugal vota un govern hipotecat

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
L'hora del canvi És el que demana el candidat conservador. Míting de Passos Coelho.

Enviada especial a lisboa"La troika entra en la campanya electoral". Era el titular de la majoria de diaris portuguesos aquesta setmana. La filtració d'una negociació en secret per endurir les mesures del pla d'austeritat amb l'FMI, el Banc Central Europeu i la Comissió Europea per part del govern en funcions del socialista José Sócrates modificava dràsticament els sondejos i convertia una batalla molt disputada entre els dos partits majoritaris portuguesos en un pronòstic de resultat molt clar: la victòria del conservador Pedro Passos Coelho, del Partit Socialdemòcrata (PSD).

Un desert de quatre anys

Per sortir de dubtes, nou milions i mig de portuguesos estan cridats avui a les urnes en unes eleccions legislatives anticipades decisives per a l'economia lusitana i marcades per la desafecció política. Els 78.000 milions d'euros del rescat financer entren en joc i el govern que surti dels resultats d'avui haurà d'enfrontar-se a un desert de quatre anys. Si es compleixen els sondejos, Passos Coelho serà el pròxim primer ministre de Portugal, amb una coalició amb la dreta més radical i populista del CDS-PP, que ahir a la nit ja preparava la seva seu electoral a Lisboa per a una esperada festa que els hauria de confirmar com el partit amb la clau de la governabilitat.

La Unió Europea confia que es conformi un govern prou sòlid per tirar endavant mesures com la privatització de certs sectors públics o la rebaixa de les cotitzacions dels treballadors, una proposta molt polèmica a Portugal. Tot un reguitzell d'intervencions que faran del govern lusità un govern hipotecat i manat, majoritàriament, pels fils de la intervenció econòmica estrangera. Una idea que el president, Aníbal Cavaco Silva, va voler desmentir ahir en un discurs a la nació.

Durant les dues setmanes de campanya hi ha hagut un pacte de silenci entre les dues forces majoritàries per evitar parlar de propostes concretes. L'alternativa ha estat una picabaralla de retrets polítics sobre les causes de la crisi -acusacions de la mala gestió i mentides contra Sócrates, o atacs a la dreta per no haver donat suport a l'últim pressupost i haver deixat caure un govern condemnat al rescat-, trencada només durant els primers dies de campanya pels moments de sinceritat de Passos alertant de les complicacions que li espera al país a partir del 6 de juny.

Per l'editora de política del diari portuguès Público , Leonette Botelho, el moment decisiu per a l'opinió pública va ser el debat electoral del 20 de maig, en què van veure el socialista Sócrates com un candidat "sense credibilitat". Tot i això, Botelho explica que també les opcions del conservador Passos van recular durant uns dies per haver comparat el rescat portuguès amb el de Grècia. "A la gent no li agrada que li diguin coses que no vol sentir", diu la periodista.

Al carrer, la població de Lisboa fa com si res, aparentment inconscient de les mesures que li vénen a sobre i àvida d'amagar-se fins a l'últim moment darrere el miratge d'uns temps millors. Les terrasses del centre comercial Campo Pequenho, al centre de la capital, molt similar a l'Arenas de Barcelona, estaven plenes a vessar de portuguesos sopant divendres al vespre. Presidien l'estampa dos grans cartells electorals amb la cara de Sócrates i Passos, els únics en una avinguda de més de dos quilòmetres de llarg.

Els partits polítics han jugat a demostrar austeritat i diuen que han gastat molt poc en propaganda electoral, excepte la CDU. La coalició formada pel Partit Comunista i Els Verds ha emplenat gairebé cada fanal de les avingudes principals. Els seus cartells competeixen amb els d'una marca de gelats en tots els pals de l'avinguda de la República. També a la plaça del Rossio, seu de les acampades dels indignats portuguesos i d'una assemblea de més de tres-centes persones que es va organitzar durant la jornada de reflexió d'ahir i que va acabar en una càrrega policial.

Els comunistes de la CDU esperen revalidar avui els vots dels comicis del 2009 i seguir com la quarta força al Parlament en intenció de vot. El Bloc d'Esquerra (BE), la formació més radical, se situa com a última força parlamentària en els sondejos després de plantejar una dura campanya contra el rescat. El seu líder, Francisco Loucã, s'ha dedicat a atacar Sócrates i s'ha negat a pactar-hi si els socialistes treuen un bon resultat.

Sócrates queda aïllat

El candidat socialista i primer ministre sortint, José Sócrates, es podria convertir en la gran bèstia ferida d'aquests comicis. Ni el mateix partit sembla confiar en ell.

Les joventuts socialistes portugueses celebraven divendres l'última matinada de campanya a prop de la plaça del 25 d'abril. Un grup de joves del PS amb pantalons de pinces i camisa repartien tríptics. "Sincerament, no creiem en Sócrates", reconeixia José Borges, un militant de 22 anys. El líder de les joventuts i candidat a diputat, Pedro Delgado Alves, matisava més les paraules, però la seva decepció era evident.

Molt a prop, passava una marea taronja amb bombos, xiulets i eufòria desfermada. Eren els joves del PSD, que ja es veien guanyadors.

En les últimes setmanes, els mitjans de comunicació portuguesos han estat molt crítics amb el govern socialista sortint, i alguns han apostat clarament pel conservador Passos Coelho. El director del Correio da Manhã , el tabloide més venut de Portugal, descrivia divendres José Sócrates en el seu editorial com "un actor que busca el totalitarisme".

stats