ART, TEMPS I POLÍTICA
Crònica 06/02/2011

Pot la ciència-ficció ajudar-nos a Entendre la crisi?

El Macba qüestiona la nostra percepció del temps i el seu paper com a museu amb l'exposició The Otolith Group. La forma del pensament, la més extensa i innovadora d'aquest duet d'artistes.

Antoni Ribas Tur
2 min
Una escena de la pel·lícula Otolith (2003). Una imatge intimista de Nervus rerum  (2008) . Un fotograma d' Otolith II  (2007).

Barcelona."A la nostra exposició, les coses passen, almenys, dues vegades". Amb aquesta afirmació Kodwo Eshun, integrant amb Anjalika Sagar de The Otolith Group, va presentar dijous l'exposició La forma del pensament, que fins al 29 de maig reuneix al Macba la totalitat de la seva obra i la presenta, a més, d'una manera "radicalment diferent" de com ha estat exposada fins ara, segons Chus Martínez, comissària de la mostra i conservadora en cap del museu.

Format el 2000 a Londres, la construcció del temps i què entenem per temporalitat i per història és l'eix principal del treball d'aquest grup d'artistes. Per posar d'una manera més evident el seu acostament particular a aquest tema, al Macba presenten en un desordre aparent molt pensat els materials que hi ha a l'entorn de la trilogia de pel·lícules Otolith, l'obra més reconeguda que han realitzat els artistes fins ara i de la qual el Macba n'ha adquirit una còpia, i d'altres obres.

Els espectadors, doncs, veuran aquests materials en forma de pastels del pare de Sagar, fotografies d'època i il·lustracions del dibuixant de còmic Jac Kirby, entre moltes altres coses, i hauran de crear ells mateixos una narrativa que els doni, almenys, un sentit. No sabrem doncs, si els materials van donar lloc a les obres, o si han sorgit després.

Aquestes infinites històries que sorgeixen de com han presentat les obres, doncs, ens impedeixen parlar d'una exposició retrospectiva i ens porten al nucli del seu mètode: "si ens imaginem el passat d'una manera diferent", va afirmar Eshun, "també ens imaginarem el futur d'una manera diferent". Aquesta dislocació de la linealitat del temps, d'històries paral·leles, de fets que d'entrada pensaríem que són anecdòtics no només vol dir-nos, en temps de crisi, assenyala Chus Martínez, "que hem d'estar preparats per al canvi".

Igualment, per als artistes, amb arrels a Ghana i a l'Índia, el seu mètode té una important càrrega política, ja que qüestiona l'hegemonia del món occidental respecte de les antigues colònies.

El temps interior de la televisió

Com a colofó de l'exposició, The Otolith Group presenta The inner time of television (El temps intern de la televisió), una obra realitzada a partir d'una sèrie sobre el món grec que el cineasta experimental Chris Marker va realitzar als anys seixanta. Oshun i Sagar la van recuperar amb el vistiplau de Marker, i a les seves mans, els tretze episodis es converteixen en una sessió de psicoanàlisi del món occidental, en la mesura que té el seu bressol a l'antiguitat grega i podem mesurar i analitzar, respecte a altres realitats, quin impacte ha tingut sobre nosaltres.

I malgrat que sobre els temes que tracta l'exposició es podrien escriure una pila de tractats, The Otolith Group arrenca de les imatges i de la música llampecs de sensualitat i de poesia.

stats